maanantai 27. toukokuuta 2013

Sarjakuva – onnistuu myös mobiililla!

Mobiilikesäkoulun sarjispisteellä väsäilimme sarjakuvia Androidin ”Create a comic”-ilmaissovelluksella. Sovellus on saatavilla play-kaupasta, ja on periaatteessa helppokäyttöinen. Haittana mainittakoon ohjelman ajoittainen kaatuminen, jota tapahtuu säännöllisen epäsäännöllisesti. Samoin sovelluksen myötä ilmaantuvat mainokset eivät ihastuta ainakaan allekirjoittanutta.

Sarjakuvassa peräkkäiset kuvat muodostavat tarinan. Verkkosarjakuvassa kannattaa olla luovaakin luovempi; kestää ehkä hetken oivaltaa, millainen juttu lukijaan uppoaa, tai miten sarjista parhaiten hyödyntäisi vaikkapa oppimistehtävänä. Mobiilikesäkoulussa nousi esiin ideoita sarjakuvan hyödyntämisestä esimerkiksi kieltenopetuksessa. Myös ohjeistukseen ja opastukseen sarjakuvat soveltuvat mukavasti. Ne herättävät helposti mielenkiinnon, ja niiden avulla voi ”kevyesti” kertoa ”painavaakin” asiaa.

Create a comicissa on valmiita taustakuvia ja hahmoja, mutta omien valokuvien käyttö taustana tuo autenttisuutta viestiin. Sovellus luo kolme ruutua vierekkäin, ja aloittaa neljännen ruudun seuraavalta riviltä. Esimerkiksi neljän tai viiden ruudun sarjiksen loppuun jää tylsästi blankoa tilaa, joten kenties visuaalisesti hienompien sarjakuvien ruutumäärä kannattaa suunnitella kolmella jaolliseksi? Create a comic tallentaa tiedoston png-muotoon; esimerkiksi kolmen ruudun sarjis on kooltaan 320 kb. Kuvan liittäminen onnistuu kätevästi sosiaalisen median kanville (esim. Facebookiin tai Bloggeriin).

Mieti, menisikö vaikkapa opintojakson tehtävänanto perille paremmin sarjakuvan muodossa?

Klikkaa kuvaa, näin näet sen suurempana

Terhi Thuneberg,
Hämeen ammattikorkeakoulu

perjantai 24. toukokuuta 2013

Mobiilisti-kuulumisia Mobiilikesäkoulusta 2013


Mobiilikesäkoulu 2013 kokosi nyt neljännen kerran mobiilioppimisesta kiinnostuneet opettajat, yrittäjät ja muut innokkaat yhteen oppimaan niin asiantuntijoilta kuin toisiltaan viimeisintä uuttaa laitteista, sovelluksista, pedagogiikasta, oppimisen malleista ja muusta mielenkiintoisesta. Tänä vuonna retkeiltiin oppaiden johdolla ryhmissä kulkien HAMKin Mustialan yksikön puistoympäristössä eri teemojen siivittämänä. Tapahtuma on toiminnallinen, jossa päästään hands-on kokeilemaan, testaamaan, tuottamaan ja jakamaan. Kokemusten vaihto on myös keskeistä, kuten myös avoimuus sekä leppoisa ja iloinen tunnelma.

Mobiilisti -hanke on ollut vahvasti mukana niin tapahtuman organisoijana ja järjestäjänä kuin toimintapisteillä ja retkien vetäjänä. Tapahtuman tuotoksia voi tutkia Mobiilipolku -sivustolla. Tässä pari mielenkiintoista poimintaa alkupaloiksi:


Esillä Mobiilikesäkoulussa on ollut myös Mobiilistin tuotosnäyttely. Tutustu tarkemmin näihin tuotoksiin työn alla olevassa Mobiilioppaassa.

keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Opettajan palaute laitteen käytöstä

Käytössäni on ollut Applen ipad 3G laite kohta vuoden. Olen käyttänyt sitä päivittäin sekä työ että henkilökohtaisiin asioihin. Minulla on siinä useita kymmeniä sovelluksia, joista eniten käytän sähköpostia, kalenteria, internetselainta,  viestejä ja kameraa.

Hoidan sen avulla lähes kaikkia työssä käytettäviä ohjelmia: sähköpostia, Helmeä, TOP verkkopalvelua, Asioa, intranettiä ja moodlea. Se mitä laitteella en tee, on arvointien laittaminen Helmeen ja Populuksen täyttö. Lisäksi hyödynnän sen hyviä sovelluksia joita hankkeen tukihenkilöt minulle suosittelevat ja joita käytämme opiskelijatoteutuksissa.

Laite on kätevän kokoinen, kevyt ja helppo kuljettaa mukana ja se aukeaa nopeasti. Sen avulla tunnen että olen kokoajan ajan tasalla, järjestelmällinen ja organisoitu, sillä minulla on tarvittavat yhteydet päästä milloin vain  ja mistä vain tarvittaviin tiedostoihin ja materiaaleihin käsiksi. Olen oppinut tallentamaan  ja hyödyntämän materiaaleja pilvestä tai internetistä. Lisäksi kun ne ovat matkassani koko ajan, ne elävät kaiken aikaa ja ovat ajan tasalla uusimpia asioita myöden eli muokkaan niitä aina kun uusia ajatuksia ja lisäyksiä tulee.

Laitteella on huomattavasti miellyttävämpi hoitaa työasioita, kuin kännykällä (käytössäni E72), ja sen käyttö on jäänyt hyvin minimiin. Siinä työsovellusten aukeaminen kestää kauan ja näyttö ei riitä optimoimaan käytettävyyttä. Hoidan yhteydenpitoni opiskelijoihin, kollegoihin ja työelämän yhteistyökummpaneille lähes poikkeuksetta sähköisesti.

Tunnen että olen nykyaikainen opettaja ja laite auttaa minua hallinnoimaan ja organisoimaan työtäni. Sen käyttö edesauttaa minua myös ymmärtämään paremmin uutta tiedonmuodostuskulttuuria, e-oppimateriaalin mahdollisuuksia ja sitä, mitä kaikkea niillä voi tehdä. Se pitää myös yllä ja kehittää edelleen omia tvt -taitojani. 

Laiteen myötä muistivihkoa en enää tarvitse, opettajan päiväkirjaa  en koe tarvisevani ja  papereilla olevat asiat ovat sähköisenä mobiililaitteilla, ei pinossa työpöydälläni.Työssäoppimisen ohjauksessa, jossa olen lähes kokoajan liikkeellä, pystyn tapaamisten välillä tekemään tabletilla työasioita, eikä tarvitse palata työpaikalle hoitaakseen työtehtäviään. 

Kaisa Jussila
Ravintolapalvelun opettaja, Omnia, Ammattiopisto
Lakelankatu 1, PL 77702, 02070 Espoo
Puh: 043 8243 858
kaisa.jussila@omnia.fi

perjantai 17. toukokuuta 2013

Ammatilliset opeopiskelijat mobiilikartalle


Opettajan arki ja työnkuva on muuttunut entistä digitaalisemmaksi. Tulevaisuuden ammatilliselta opettajalta odotetaan valmiuksia myös mobiilioppimisen menetelmien ja käytäntöjen hallintaan. Mobiilisti-hanke päätti kerralla laittaa ammattillisten opettajaopintojen opiskelijat ‘mobiilikartalle’ ja järjesti HAMK AOKK:lla kevään aikana kolmeen otteeseen tietoiskutyyppisiä käytännön koulutustilaisuuksia. Osallistujia päivien aikana oli lähes 200 ammatillista opettajaopiskelijaa.



Opiskelijoille tarjottiin neljällä mobiilirastilla seuraavanlaisia teemoja:

Tietoiskuissa kertyi blogiin mobiilibongauksen seurauksena suuri verkosto osaajia ammatillisten opettajaopiskelijoiden kesken. Jos se nyt ei ihan todellisen elämän tarpeita tällä kertaa päädy palvelemaan, niin kuvakulmia ainakin voi ihailla osaamisluonnehdintoineen blogista osoitteessa: http://mobiilitietoiskut.wordpress.com/. Sports-Trackeria hyödynnettiin havainnoinnissa bongaten niin kasveja kuin yksityiskohtia ympäristön rakennuksista. Samalla tallennettiin kuljettu reitti kartalle.



Tietoiskujen yhteydessä opiskelijoiden kanssa keskusteltiin mobiiliuden hyödyistä sekä eri soveltamismahdollisuuksista. Uusia soveltavia ideoita kehittyi mobiilimatkan varrella. Opiskelijoille syntyi kipinä ottaa mobiileita paremmin haltuun sekä viedä asioita oppimiseen ja opetukseen.

Opettajalle tueksi ja opiskelijalle virikkeeksi voi lisäoppia kaivella myös syntymässä olevasta Mobiilioppaasta, joka viilataan valmiiksi 10/2013 mennessä. Nyt jo opas pursuaa paljon kättä pidempää, joten kannattaa tutustua osoitteessa: https://sites.google.com/site/mobiilillaluonnollisesti/

perjantai 10. toukokuuta 2013

Mobiilityö - tiimityötä yhdessä ja etänä

Luonnonvara-alalla työtä tehdään yleensä ulkona, muualla kuin toimistotilassa. Työnteko, tutkimustyö, opiskelijoiden ohjaaminen ja vapaa-aika kuluvat pitkälti poissa toimistopöytien ja tietokoneiden ääreltä. HAMK Biotalouden Koulutus- ja Tutkimuskeskus on jo pitkään harjoittanut etätyöskentelyä, koska meidän toimipisteemme sijaitsevat maantieteellisesti eri paikoissa. Mobiililaitteiden avulla pystytään entistä paremmin ja joustavammin toteuttamaan etätyöskentelyä. Mobiilityönteko onnistuu hyvin tänä päivänä niin metsässä, pellolla, junassa, lentokentällä (jopa lentokoneessakin) kuin kannon nokassa istuen.

Mitkä ovat tällaisen työnteon vaatimukset ja mahdollisuudet?
Etä- ja mobiilityön kautta korostuvat yhteisöllisen työskentelyn edut ja mahdollisuudet sekä erilaisten ihmisten roolit, jotka nousevat henkilöiden vahvuuksista. Mobiilityöhön kannattaa lähteä erityisesti silloin, kun työ on muutenkin liikkuvaa tai sillä saavutetaan merkittävä hyöty työnteon kannalta (mm. luonnonvara-, rakennus-, sosiaali- ja hoitoalat). Erilaisilla työtavoilla voidaan säästää niin matkakustannuksissa kuin ympäristön kuormittamisessa. Työtä voidaan tehdä maaseudulta käsin, jolloin edistetään väestönkasvua väestökatoalueilla. Materiaalin tuottamisen ja jakamisen helppous ja paikkatiedon hyödyntäminen ovat selkeitä etuja.


Oppijan näkökulmasta käytännön tekeminen ja harjoittelu tapahtuu usein myös muualla kuin toimistotiloissa tai kiinteässä verkossa. Mobiililaitteet mahdollistavat tekemisen, kokemisen ja tuottamisen aidoissa ympäristöissä eli siellä missä oppiminen tapahtuu parhaiten. Opiskelua ja työtä voidaan tehdä ajasta ja paikasta riippumatta, vaikkapa hoitaessa sairasta lasta tai kun jää luppoaikaa. Opiskelun ja työnteon yhdistäminen onnistuvat saumattomasti. esimerkiksi aikuisopiskelijoilla. Mobiililaitteet tuovat myös merkittävää etua niin ongelma- tai onnettomuustilanteissa. Mobiiliudella mahdollistetaan nopea tiedottaminen ja avunsaanti.

Työnantajan näkökulmasta työteho moninkertaistuu, kun työt hoidetaan esimerkiksi kotoa käsin. Keskittyminen on parempaa, kun keskeytysmäärät ovat pienemmät. Kun työmatkat vähenevät, stressi vähenee parantaen työviihtyvyyttä ja hyvinvointia. Vanhempi sukupolvi pystyy jatkamaan töitä pidempään, vaikka eläkeikä nousee. Tietokoneluokkien ja pysyvän laitekannan tarve vähenee vaikuttaen ylläpitokustannuksiin. Toimistotilojen osalta voidaan miettiä uusia käyttömalleja, esim. opiskelijoiden ja opettajien omat ryhmä- ja tiimitilat, opiskelijoiden osuuskuntien tilat ja hiljaiset tilat. Yhteiset tilat edesauttavat yhteisöllisyyttä. ja vaikuttavat positiivisesti tiedon kulkuun.

Miksi on hyvä nähdä joskus myös kasvokkain?
Joskus kuitenkin mobiili- tai etätyöntekijäkin kaipaa suoraa kontaktia ihmisiin, joiden kanssa työskentelee. Yhteisissä fyysisissä tapaamisissa päästään syvemmälle asioihin ja esiin nousee ulottuvuuksia, jotka eivät verkon kautta työskennellessä ilmene. Fyysiset tapaamiset edistävät myös osallistujien hyvinvointia ja ohessa usein keskustellaan tarkemmin muistakin kuin työkuulumisista rakentaen näin yhteenkuuluvuutta ja yhteistyön sujuvuutta.

Verkossa työskennellessä ei nähdä ilmeitä ja eleitä, ellei videoyhteys ole käytössä. Yleensä verkossa työskentelevä joutuu pukemaan tunteensa ja olonsa sanoiksi ja kertomaan ne varsin suoraan. Tämä parantaa työhyvinvointia, koska kollega antaa tukea erilaisissa tilanteissa. Tuntuu siltä, että omasta huonosta olosta tai osaamattomuudesta on vaikeampi kertoa kasvokkain kuin purkaen äänellä tai chatissa.

Mobiilistin HAMKin ydintiimin arkityötä tehdään useammilla paikkakunnilla. Tiimin kanssa tapasimme helmikuussa fyysisesti samassa paikassa. Kävimme läpi hankkeen tuotteistamisasioita ja Mobiilikesäkoulun suunnittelua. Testasimme myös uusia työkaluja Magisto ja Movenote ja työstimme myös Mobiilioppaan kakkosversiota. Erittäin tärkeä osa tapaamista oli kuitenkin nähdä toinen siinä kasvotusten, puhua ajatuksista, fiiliksistä ja ideoida tulevaa. Lähitapaamisessa pystyimme tekemään paremmin strategisista suunnittelua, selvitelemään ja analysoimaan syy-seuranta -tilanteita ja sopimaan, miten hoidetaan asioita tulevaisuudessa. Lähitapaamisilla on iso merkitys yhteisen ymmärryksen saavuttamiseksi ja väärinkäsityksien oikomiseksi.

Liitteeksi tiimipäivän videokooste: http://youtu.be/gBGkFyt_IMk
Lue lisää
Annika ja Johanna

keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Tätä opit Mobiilikesäkoulussa: tekemistä, tuottamista, siinä ohessa kokemuksia, ideointia ja verkottumista!


Valitset teemaksi sitten elämykset, sisällöntuotannon tai teknologian, saat kokenutta väkeä johdattamaan itsesi mobiilioppimisen pariin. Elämysretkellä ItsLearningin Marko Mäkilän ja Hamin luonnossa viihtyvän Jouko Lindroosin yhteistoiminta antaa uutta näkökulmaa oppimiseen. Teknologiassa ja sisällöntuotannossa johdattajina ovat pitkän linjan opettajat Rauno Laine ja Annika Michelson. Ja kaikki toiminta tapahtuu pisteillä käytännön harjoitusten kautta!

Pedagogiikan perusteita opit Pasi Silanderin johdolla ja perehdyt samalla oppimisblogin teettämiseen ja tuottamiseen. Menna Rantala ohjaa sinut mobiilinäyttöjen pariin. Riitta Lehtinen avaa valokuvan voimaa ja kuvien käyttämistä itsensä kehittämisessä ja ilmaisussa. Mobiilianimaatiot oppimisessa avautuvat sujuvasti Pauliina Venhon ohjauksessa. Ulla-Maija Knuutin kanssa pääset tallentamaan ympäristön havaintoja reittikartalle. Voit tutustua virtuaalipuimuriin ja sen oppimiskäyttöön sekä AduSalin Mikko Liukkosen johdolla tehdä lisätyn todellisuuden sovelluksia. Ja lopuksi voit vielä opetella muokkaamaan valokuvia ja tuottamaan monimediaisia muistiinpanoja sekä helppoja markkinointi- tai koostevideoita.

Tutustu tarkemmin eri pisteiden sisältöihin ja kesäkoulupäivien aikatauluihin täällä: http://www.mobiilikesakoulu.com/ohjelma ja ilmoittaudu mukaan osoitteessa http://www.mobiilikesakoulu.com/ilmoittautuminen-maksut 13.5. mennessä.
Hinta: 195 Eur/2 pv+majoitus, 120 Eur/1 pv

Tervetuloa!


Lisätietoja: www.mobiilikesakoulu.com
Mobiilikesäkoulu Facebookissa: https://www.facebook.com/mobiilikesakoulu
Outi Vahtila, 0500-121261, outi.vahtila(at)hamk.fi
Johanna Salmia, 050-5749555, johanna.salmia(at)hamk.fi

maanantai 6. toukokuuta 2013

Tätä opit Mobiilikesäkoulussa: johtamisen näkökulmaa ja mobiilielämyksiä!


mJohtamisen retkellä pohditaan miten organisaatiossa otetaan mobiilit haltuun ja kuinka opettajat saadaan samalle viivalle! Keskustelua vetävät yritysmaailman pyörteistä oppimista ja opetusta kehittämään siirtyneet hamkilainen Mobiilisti-hankkeen projektipäällikkö Johanna Salmia sekä eOppimiskeskuksen projektipäällikkö Piia Liikka.

Antti Syväsen (Tampereen yliopisto) johdolla tutustutaan mobiilitilojen suunnitteluun ja käytetään luovuutta oppimisympäristöjen mahdollisuuksien ideoinnissa. Mobiililaitteisiin ja kustannuksiin perehdytään Marko Rantasen kanssa.  Mobiilien käyttöönotto organisaatiossa hahmottuu Esko Liuksen pelillisen posterin avulla. Lisäksi voit esimerkiksi tehdä havaintoja ympäristöstäsi tallentaen kulkemaasi reittiä ja liittäen havainnot reitille kuin myös tunnistaa matkan varrella erilaisia kasveja nauttien samalla luonnosta.

Pia Rupponen, Lotta Linko ja Hanna-Kaisa Sulonen perehdyttävät reaaliaikaiseen julkaisemiseen eri viestintäkanavia hyödyntäen, organisaatioiden markkinoinnin mahdollisuuksiin sekä oman verkkoidentiteetin rakentamiseen. Lisäksi matkalla avautuvat mobiilikokousten ja pikaviestinnän salat. Ja loput pähkinät ratkotaan Matkatoimisto Somessa Pauliina Mäkelän kokemuksella!
Organisaation viestintäkanavat
Tutustu tarkemmin eri pisteiden sisältöihin ja kesäkoulupäivien aikatauluihin täällä: http://www.mobiilikesakoulu.com/ohjelma

Hinta: 195 Eur/2 pv+majoitus, 120 Eur/1 pv

Ilmoittaudu mukaan 13.5. mennessä osoitteessa http://www.mobiilikesakoulu.com/ilmoittautuminen-maksut

Tervetuloa!

Mobiilikesäkoulu Facebookissa: https://www.facebook.com/mobiilikesakoulu

Outi Vahtila, 0500-121261, outi.vahtila(at)hamk.fi
Johanna Salmia, 050-5749555, johanna.salmia(at)hamk.fi

torstai 2. toukokuuta 2013

Tätä opit Mobiilikesäkoulussa: pelillisyyttä ja teknologiaa!


Teemana 3D ja pelit - tulevaisuutta ja oppimisen näkökulmaa! Mobiilikesäkoulussa tässä tapauksessa käytännön harjoitusten pariin eri tehtäväpisteille sinua johdattelee asiantuntevasti Pasi Mattila CIEltä ja SILC-hankkeesta.


Voit suorittaa mittauksia erilaisia sensoreita hyödyntäen IlonaIT:n Risto Korhosen kanssa siirtäen tuloksia mobiililla hyödynnettäväksi sekä uppoutua 3D-tulostuksen saloihin ja tulevaisuuden visioihin CORD-hankkeen Jari Viitalan johdolla. Hannu Äystön avustuksella pääset tekemään omia mobiilikarttoja ja tutustumaan Lepaan älypuiston ideaan. Mukana on myös Anette Rattfelt LaternaVoxilta. Oman paikkatietoon sidotun opetuspelin luomiseen sinua ohjaa Mauri Laakso. Antti Ilomäki Adminotechilta on myös mukana johdatellen syvemmälle 3D-maailmoihin ja virtuaaliympäristöihin oppimisessa.

Tutustu tarkemmin eri pisteiden sisältöihin ja kesäkoulupäivien aikatauluihin täällä: http://www.mobiilikesakoulu.com/ohjelma ja ilmoittaudu mukaan osoitteessa http://www.mobiilikesakoulu.com/ilmoittautuminen-maksut 13.5. mennessä.
Hinta: 195 Eur/2 pv+majoitus, 120 Eur/1 pv

Tervetuloa!

Mobiilikesäkoulu Facebookissa: https://www.facebook.com/mobiilikesakoulu
Outi Vahtila, 0500-121261, outi.vahtila(at)hamk.fi
Johanna Salmia, 050-5749555, johanna.salmia(at)hamk.fi