maanantai 27. toukokuuta 2013

Sarjakuva – onnistuu myös mobiililla!

Mobiilikesäkoulun sarjispisteellä väsäilimme sarjakuvia Androidin ”Create a comic”-ilmaissovelluksella. Sovellus on saatavilla play-kaupasta, ja on periaatteessa helppokäyttöinen. Haittana mainittakoon ohjelman ajoittainen kaatuminen, jota tapahtuu säännöllisen epäsäännöllisesti. Samoin sovelluksen myötä ilmaantuvat mainokset eivät ihastuta ainakaan allekirjoittanutta.

Sarjakuvassa peräkkäiset kuvat muodostavat tarinan. Verkkosarjakuvassa kannattaa olla luovaakin luovempi; kestää ehkä hetken oivaltaa, millainen juttu lukijaan uppoaa, tai miten sarjista parhaiten hyödyntäisi vaikkapa oppimistehtävänä. Mobiilikesäkoulussa nousi esiin ideoita sarjakuvan hyödyntämisestä esimerkiksi kieltenopetuksessa. Myös ohjeistukseen ja opastukseen sarjakuvat soveltuvat mukavasti. Ne herättävät helposti mielenkiinnon, ja niiden avulla voi ”kevyesti” kertoa ”painavaakin” asiaa.

Create a comicissa on valmiita taustakuvia ja hahmoja, mutta omien valokuvien käyttö taustana tuo autenttisuutta viestiin. Sovellus luo kolme ruutua vierekkäin, ja aloittaa neljännen ruudun seuraavalta riviltä. Esimerkiksi neljän tai viiden ruudun sarjiksen loppuun jää tylsästi blankoa tilaa, joten kenties visuaalisesti hienompien sarjakuvien ruutumäärä kannattaa suunnitella kolmella jaolliseksi? Create a comic tallentaa tiedoston png-muotoon; esimerkiksi kolmen ruudun sarjis on kooltaan 320 kb. Kuvan liittäminen onnistuu kätevästi sosiaalisen median kanville (esim. Facebookiin tai Bloggeriin).

Mieti, menisikö vaikkapa opintojakson tehtävänanto perille paremmin sarjakuvan muodossa?

Klikkaa kuvaa, näin näet sen suurempana

Terhi Thuneberg,
Hämeen ammattikorkeakoulu

1 kommentti:

  1. Hei, Bloggeriin ei tarvitse muuttaa sarjakuvan kokoa kuvankäsittelyssä vaan kuvakoon voi määritellä Bloggerin omalla työvälineellä (pieni, keskikoko, suuri, erittäin suuri, alkuperäinen). Lisää kuvatekstiksi, että klikkaamalla kuvaa sen saa suuremmaksi. Tässä blogiviestissä oleva sarjakuva on esimerkiksi liian leveä. Se menee sivupalkin puolella ja siellä oleva sisältö peittää viimeisen ruudun. Klikkaamalla sarjakuvaa se tulee omaan ikkunaan ja viimeinenkin ruutu näkyy kunnolla.

    VastaaPoista