perjantai 26. huhtikuuta 2013

Tätä opit Mobiilikesäkoulussa: mobiilipedagogiikkaa ja monimediaista sisällöntuottamista!


Teemana mobiilipedagogiikka ja menetelmänä käytännön harjoitukset tästä näkökulmasta katsottuna - no tottakai! Tätä tarjoaa Mobiilikesäkoulun pedagogiikkaretki AOKKn opeopettaja Anne-Maria Korhosen asiantuntevalla johdolla.

Retkellä voit perehtyä mm. oppimisen muutokseen ja luoda mobiiliportfoliota mPeda-asiantuntija Pasi Silanderin johdatuksessa, toteuttaa mobiilitentin Sari Suomalaisen opastuksessa tai perehtyä mobiileihin käsitekarttoihin Briitta Hiitolan vetämänä. Tästä matkasi jatkuu tuottamaan monimediasia videoita, innoittavia sarjakuvia ja mobiilitarinoita oppimistehtävinä, joihin sinua johdattelevat Pete Stockley, Terhi Thuneberg ja moniosaaja Anne Rongas. Vielä kun opit yhteisöllisyyden salat Googlen Ari Lampelan avustuksella ja erilaisten monimediasten muistiinpanojen ja muokattujen kuvien tekemisen Jaana Nuuttilan asiantuntevassa opastuksessa, olet valmis toteuttamaan omat mobiiliopintojaksosi!





Älä jää yksin - Mobiilikesäkoulussa opitaan yhdessä, hyvässä ja asiantuntevassa hengessä ja kahden päivän jälkeen mobiilireppusi on täynnä uusia ideoita. Tutustu tarkemmin eri pisteiden sisältöihin ja kesäkoulupäivien aikatauluihin täällä: http://www.mobiilikesakoulu.com/ohjelma ja ilmoittaudu mukaan osoitteessa http://www.mobiilikesakoulu.com/ilmoittautuminen-maksut 13.5. mennessä.
Hinta: 195 Eur/2 pv+majoitus, 120 Eur/1 pv

Tervetuloa!


Lisätietoja: www.mobiilikesakoulu.comMobiilikesäkoulu Facebookissa: https://www.facebook.com/mobiilikesakoulu
Outi Vahtila, 0500-121261, outi.vahtila(at)hamk.fi
Johanna Salmia, 050-5749555, johanna.salmia(at)hamk.fi

Opintojakson toteutus täysin mobiilina

Hämeen ammattikorkeakoulun Maaseutuelinkeinot -koulutusohjelman Talliympäristö -opintojakson yhteydessä testattiin HAMKin tietojärjestelmien toimivuutta mobiililaitteella opiskelijanäkökulmasta. Testauksella haluttiin varmistaa, että opiskelija pystyy suorittamaan koko opintojakson mobiililaitetta hyödyntäen alkaen opintojaksolle ilmoittautumisesta arvosanan toteamiseen. Testauksessa käytössä oli Samsung Galaxy Tab 10.1.


Testaus osoitti mobiilien käytön olevan mahdollista ja sujuvaa kaikissa vaiheissa. Sähköpostin pystyy määrittelemään mobiililaitteeseen niin, että postit tulevat suoraan laitteeseen ja uusista viesteistä saa ilmoituksen. HAMKin intranet-sivut toimivat myös, vaikka välillä pitää hyväksyä erilaisia varmenteita.


Opintojakson toteutus täysin mobiilina ei kuitenkaan tarkoita vain sitä, että oppilaitoksen järjestelmiä pystyy käyttämään kännykällä tai tabletilla ja aiemmin suunniteltu toteutus on parhaimmillaan sellaisenaan. Mobiiliopiskelu edellyttää myös opintojakson sisällöllistä suunnittelua, jolloin myös tehtävät voidaan suorittaa mobiililaitteella ja ne on ajateltu uudesta näkökulmasta.

Tässä vaiheessa astuvat kuvaan myös mobiilipedagogiset mallit, joiden avulla voidaan rakentaa koko opintojakson oppimisprosessi tai yksittäinen mobiilioppimistilanne. Mallit auttavat opettajaa jäsentämään ja ohjaamaan oppimistilanteiden ja prosessin suunnittelua. Niitä voidaan käyttää sellaisenaan, yhdistellen tai soveltaen eri asetelmiin ja tilanteisiin.

Uusi ajattelutapa voi tapahtua vaikka siten, että opiskelija ei enää palautakaan kirjallista raporttia harjoitteluistaan sähköpostilla opettajalle tai dokumenttilinkkinä Moodleen, vaan pitää mobiilia oppimispäiväkirjaa blogiin tuottaen sinne muokattuja kuvia teksteineen tai monimediaisia videoita. Miksei palautettava tehtävä voisi olla myös vaikka kokonaan kuvista ja videoista koostuva. Tai jostakin sopivasta tilanteesta voisi lähettää myös livevideota opettajan tai muidenkin katseltavaksi. Alla esimerkkinä 'Peukun' mobiilitarina:


Myös oppimateriaaliin pitää kiinnittää huomiota - mobiililaitteet eivät välttämättä ole parhaita pitkien tekstien lukemisessa. Miksei voisi ajatella, että oppimateriaalikin voisi olla, ainakin jossain määrin, ääni-, kuva- tai videomuodossa. Samaten opettajan antama palautekin voisi olla ääni- tai videoleike.



Lisää tietoa mobiilipedagogista malleista saat tästä linkistä.
Mobiilipedagogiikkaan ja vaikkapa mobiiliin sisällöntuotantoon pääset tutustumaan Mobiilikesäkoulussa.


torstai 18. huhtikuuta 2013

Ota uusimmat mobiiliopit haltuun!


Haluatko oppia hyödyntämään Mobiilisti-hankkeessa tuotettuja mobiilipedagogisia malleja (http://bit.ly/mpedamallit), luomaan mobiilitentin tai uppoutua oppimisblogin saloihin? Voisitko hyödyntää mobiilikarttoja, -reittejä ja -tunnistusta opetuksessa? Saisitko itse luoduista mobiilipeleistä ja lisätystä todellisuudesta uutta virtaa opetukseen? Tai voisitko teettää oppimistehtäviä kirjallisten dokumenttien sijaan mobiilitarinoina, -animaatioina tai monimediaisina videoina?

Opettaja, kouluttaja tai kehittäjä, esimiestehtävissä toimiva tai opiskelijoita ohjaava: olethan mukana itsekin kehityksen kärjessä!
Mobiilikesäkoulu HAMKin Mustialan yksikössä Tammelan kunnassa 22-23.5.2012 auttaa sinua ottamaan hyödyt irti mobiileista! Tänä vuonna voit osallistua tähän mobiilioppimisen koulutustapahtumaan usean eri teeman kautta. On näkökulmasi sitten pedagogiikka, teknologia, sisällöntuotanto tai johtaminen, 3D ja pelit tai vaikkapa Elämykset, saat varmasti uutta potkua työhösi Mobiilikesäkoulun kautta. Kesäkoulussa liikutaan ryhmissä hajautuen eri tehtäväpisteille, joissa opitaan käytännössä mobiilien hyödyntämisen menetelmät, jotka voi heti ottaa käyttöön. Voit jo nyt testata leikkimielisesti, mitkä teemat soveltuisivat sinulle parhaiten: http://bit.ly/teemaretkikysely

Tutustu tarkemmin eri pisteiden sisältöihin ja kesäkoulupäivine aikatauluihin täällä: http://www.mobiilikesakoulu.com/ohjelma

Mukana Mobiilikesäkoulua toteuttamassa tänä vuonna ovat mm. Mobiilisti- ja SILC-hankkeet, ItsLearning, IlonaIT, Google, Pasi Silander, Anne Rongas ja Pauliina Mäkelä.

Ilmoittaudu sinäkin mukaan osoitteessa http://www.mobiilikesakoulu.com/ilmoittautuminen-maksut 13.5. mennessä.
Tervetuloa!



Mobiilikesäkoulu Facebookissa: https://www.facebook.com/mobiilikesakoulu


























Outi Vahtila, 0500-121261,
outi.vahtila(at)hamk.fi
Johanna Salmia, 050-5749555, johanna.salmia(at)hamk.fi


Mobiilisti-kuulumisia ITKsta


Mobiilisti -hanke oli mukana näkyvästi ITK2013 -konferenssissa Hämeenlinnassa 10.-12.4.2013.

Teemaseminaarissa ‘Mobiili houkuttaa oppimaan - peli-iloa työhön’ käytiin läpi niin Mobiilisti-hanketta ja tuloksia kuin pari konkreettista esimerkkiä siitä, miten mobiileita on hyödynnetty opetuksessa. Sari Suomalainen HAMKista kertoi mobiilien hyödyntämisestä kasviopetuksessa ja siihen liittyvästä mobiilitentistä. Kaisa Jussila Omniasta avasi mobiilien käyttöä matkailuvirkailijoiden koulutuksessa. Koko esityksen voit katsoa SlideSharesta.

Mobiilistin Toripaikalla oli vauhtia ja vipinää. Keskusteluja käytiin niin hankkeesta, Mobiilikesäkoulusta kuin konkreetiisista kokemuksista ja ideoista.

Haluamme kiittää kaikkia kuulijoita ja kävijöitä!


Seuraa myös Mobiilioppaan 2.0 -version kehittymistä osoitteessa https://sites.google.com/site/mobiilillaluonnollisesti/ Sieltä löydät kättä pidempää opetuksen tueksi.

Konkreettista käytännön oppia saat Mobiilikesäkoulussa 22.-23.5.2013. Mukana Mobiilisti-hanke toimijoineen ja opettajineen niin organisoimassa kuin toimintapisteillä vetämässä käytännön harjoituksia. Luvassa myös Mobiilisti-hankkeen tuotosnäyttely!

Mobiilistin löydät lisäksi Facebookista (Mobiilisti), Twitteristä (Mobiilistihanke) ja nettisivuiltamme: www.mobiilisti.com

tiistai 9. huhtikuuta 2013

Retkeillen, kokoustaen ja tallentaen


Kauniin keväisenä maaliskuun lopun päivänä meillä oli aikataulutettu kalenteriin luonnonvara-alan mobiilipelin ideointikokous, joka oli tarkoitus pitää Skypen kautta. Osallistujat olivat eri puolilta oppilaitostamme. Koska sää oli mainio, päätimme jalkautua osittain Torronsuolle lumikengin ja kävellä muutaman kilometrin päähän laavulle. Samalla voisimme kokoustaa mobiilisti Skype-sovelluksella ja pilotoida mobiilien käyttöä havaintoretkillä. Osa osallistui kokousretkeen joko toimistolta tai kotitoimistolta käsin.

Lumikenkäretkeläiset varustautuivat etukäteen asentamalla mobiileihinsa Skype- ja Sports-Tracker -sovellukset, elleivät ne jo ennestään olleet käytössä. Samoin mukaan tuli ottaa headset / korvakuulokkeet ja asentaa hankkeen tunnukset kuvien Picasa-jakoa varten. Laite sijoitettiin taskuun, josta headset kiinnitettiin korviin. Sports-Trackerilla tallennettiin reitti ja kuvat reittikartalle (linkki reittiin). Skypen kautta kokoustettiin koko matka pääasiassa puhuen, mutta laavulla myös kirjoittaen/lukien toisten chattia. Osalla Sports-Tracker pyöri eri laitteessa kuin Skype. Myös säätietoja tarkasteltiin netistä matkan aikana.


Kokous Skypen avulla
Kuljettu reitti Sports-Trackerissa










Sijainnin jakaminen GoogleMapsissa
Google Latituden (sijainnin jakaminen) perusteella pystyttiin verkossa mukana olijoille näyttämään GoogleMaps -kartalla, missä retkeläiset milloinkin kulkivat.





Havainnointia

Kokouksen aikana havainnoitiin seuraava koskien laitteita ja välineitä:

  • Lähellä toista saattoi kuulla saman puheen kahteen kertaan, koska jokainen oli omalla mobiilillaan mukana Skypessä. 3-4 metrin etäisyydellä toisesta liikkuessa ongelma poistui.
  • Kuulokkeet / headset saattoivat löystyä korvista. Osalla mikrofoni oli heikohko ja toisaalta poimi turhia ääniä ympäristöstä. Kannattaa kiinnittää huomiota headsetin laatuun ja testata esim. Bluetooth -headsettia.
  • Sormien jäätymistä voi estää käyttämällä kosketusnäyttölaitteiden kanssa toimivia hanskoja.
  • Lumikenkäilijöillä oli sauvat tukena, joten tämä hankaloitti hiukan mobiililaitteen kanssa näpräämistä.
  • Aurinkolasien kanssa oli vaikea erottaa näyttöä.
  • Osalla Skype-puhelu meni tauolle/katkesi, kun siirryttiin ottamaan kuvaa.
  • Akun kulutusta kannattaa seurata. Pidemmällä retkellä tarvittaneen lisävirtaa (esim. aurinkokennolaturi tai lisäakku).
  • Olisi todella kätevää, jos kuvan voisi ottaa vinkkaamalla silmää tai aurinko/silmälasien kautta! Olisi myös kätevää, jos Skypeen voisi suoraan jakaa mobiilikuvia samoin kuin tallentaa kokouspuhelun.

Luontohavaintoja
Kokousmuistiinpanot kirjoitti Skype-keskustelun aikana Google Driveen henkilö kotitoimistoltaan käsin. Lisäksi teimme luontohavaintoja (mm. talventörröttäjiä, eläinten jälkiä, puita ja varpuja sekä muita ihmisliikkujia).

Kokouksen ohessa myös luovuus pääsi valloilleen ja pilotoimme mm. riistakolmion käyttöä havainnoinnissa ympättynä mobiiliudella ja paikkatiedolla. Kehitimme osallistavan mOppimisen mallin ja pohdimme myös muita mahdollisia sovelluskohteita. Lue lisää täältä Mobiilioppiminen sovellettu luonnonvara-alalle: CASEt.

perjantai 5. huhtikuuta 2013

QR-koodeista tukea ja turvaa näytöissä ja työssäoppimisessa hevostalleilla

 
Mustialan maatilatalouden perustutkinnon hevosopiskelijoiden kanssa on pilotoitu QR-kooditekniikan (Quick Response-Code) hyödyntämistä työssäoppimisessa sekä ammattiosaamisen näyttöissä.

Kyseinen tekniikka tarkoittaa Japanissa jo 1990-luvulla kehitettyä kaksiulotteista viivakooditekniikkaa, jonka purkaminen on mobiililaitteilla erillisen ja yleensä ilmaisen sovelluksen avulla helppoa ja nopeaa.

Vapaavalintaisiin hevosopintoihin Hämeen ammatti-instituutissa sisältyy 20 päivän mittainen työssäoppimisjakso talliyrityksessä sekä ammattiosaamisen näyttö, joka pääsääntöisesti toteutetaan aina työssäoppimispaikalla.

Pitkäaikaisen yhteistyötilamme työpaikkaohjaajan kanssa pohdimme, miten parhaiten pystyisimme yhdistämään tallilta jo löytyvät työohjeet sekä mobiilitekniikan. Halusimme myös parantaa ohjeistusta visuaalisempaan suuntaan, jotta esimerkiksi erilaiset työvaiheet ja ergonomia sekä koneiden ja laitteiden hallinta- ja käyttöohjeet saataisiin havainnollisemmiksi. Päädyimme toteuttamaan työohjeet videomuodossa ja sijoittamaan ne työpisteisiin QR-koodien taakse. 

Video-ohjeita löytyy tällä hetkellä seuraavista tallitöistä:


Ohjevideoista koostettiin sivustot avoimeen Virtuaalikylä-oppimisympäristöön, jonne olemme opiskelijoiden kanssa tuottaneet paljon muutakin hevosopetukseen liittyvää materiaalia opetuksen, työssäoppimisen sekä näyttöjen tueksi.

QR-koodiohjeet ovat toimineet hyvin ja niiden ylläpitäminen Virtuaalikylässä on helppoa. Opiskelijan laitevalmiudet koodien käytön osalta on helppo testata ja ohjeistaa työssäoppimispaikalla vaikkapa perehdyttämisen yhteydessä. Jatkossa on tavoitteena jatkaa yhteistyötä ja yhdessä yrittäjän sekä opiskelijoiden kanssa tuottaa video-ohjeita myös tallin asiakkaiden eli ratsastuskoululaisten opastamiseen.



tiistai 2. huhtikuuta 2013

Älä kangistu kaavoihin - tule Mobiilikesäkouluun!


Oletko huomaamattasi kangistunut vanhoihin kaavoihin? Haluaisitko käyttää uusia menetelmiä opetuksessa?



Nyt on aika päivittää oppiminen uudelle tasolle ja ottaa mobiilit haltuun. Tule sinäkin mukaan Mobiilikesäkouluun!
Hinta: 195 Eur/2 pv+majoitus, 120 Eur/1 pv

Ilmoittautumiset 13.5.2013 mennessä: http://www.mobiilikesakoulu.com/ilmoittautuminen-maksut

Mobiilikesäkoulun 2013 järjestää HAMK, Mobiilisti-hanke ja SILC-hanke
Twitter: @mkesakoulu
Facebook: Mobiilisti

Tervetuloa!

Mobiilisti ITKssa


Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa (ITK) on Suomen suurin tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön konferenssi. ITK2013 -konferenssi järjestetään Kylpylähotelli Rantasipi Aulangon tiloissa Hämeenlinnassa 10.-12.4.2013.

Mobiilisti -hanke on mukana näkyvästi. Teemaseminaarissa ‘Mobiili houkuttaa oppimaan - peli-iloa työhön’ torstaina 11.4. klo 11-12.15 esityssaleissa 23-24 kuulet käytännössä, miten mobiilioppimista on toteutettu niin ulkona puistossa paikkatietoa hyödyntäen kuin tutkivaa mobiilioppimista soveltaen. Tämän jälkeen voit piipahtaa Mobiilistin Toripaikalla keskustelemassa lisää näistä tai muista piloteistamme, oppimismalleistamme ja mitä kysymyksiä mieleen juolahtaakaan mobiilioppimiseen liittyen. Olemme torilla mukana 11.-12.4. valmiina kertomaan hyviä vinkkejä, kokemuksia ja kuulemaan juurin sinun ajatuksiasi ja ideoitasi!
Torimme löydät paikasta A10.

Tervetuloa mukaan!

Mobiilistin löydät lisäksi Facebookista (Mobiilisti), Twitteristä (Mobiilistihanke) ja nettisivuiltamme: www.mobiilisti.com

Seuraa myös Mobiilioppaan 2.0 -version kehittymistä osoitteessa https://sites.google.com/site/mobiilillaluonnollisesti/