tiistai 9. huhtikuuta 2013

Retkeillen, kokoustaen ja tallentaen


Kauniin keväisenä maaliskuun lopun päivänä meillä oli aikataulutettu kalenteriin luonnonvara-alan mobiilipelin ideointikokous, joka oli tarkoitus pitää Skypen kautta. Osallistujat olivat eri puolilta oppilaitostamme. Koska sää oli mainio, päätimme jalkautua osittain Torronsuolle lumikengin ja kävellä muutaman kilometrin päähän laavulle. Samalla voisimme kokoustaa mobiilisti Skype-sovelluksella ja pilotoida mobiilien käyttöä havaintoretkillä. Osa osallistui kokousretkeen joko toimistolta tai kotitoimistolta käsin.

Lumikenkäretkeläiset varustautuivat etukäteen asentamalla mobiileihinsa Skype- ja Sports-Tracker -sovellukset, elleivät ne jo ennestään olleet käytössä. Samoin mukaan tuli ottaa headset / korvakuulokkeet ja asentaa hankkeen tunnukset kuvien Picasa-jakoa varten. Laite sijoitettiin taskuun, josta headset kiinnitettiin korviin. Sports-Trackerilla tallennettiin reitti ja kuvat reittikartalle (linkki reittiin). Skypen kautta kokoustettiin koko matka pääasiassa puhuen, mutta laavulla myös kirjoittaen/lukien toisten chattia. Osalla Sports-Tracker pyöri eri laitteessa kuin Skype. Myös säätietoja tarkasteltiin netistä matkan aikana.


Kokous Skypen avulla
Kuljettu reitti Sports-Trackerissa


Sijainnin jakaminen GoogleMapsissa
Google Latituden (sijainnin jakaminen) perusteella pystyttiin verkossa mukana olijoille näyttämään GoogleMaps -kartalla, missä retkeläiset milloinkin kulkivat.

Havainnointia

Kokouksen aikana havainnoitiin seuraava koskien laitteita ja välineitä:

  • Lähellä toista saattoi kuulla saman puheen kahteen kertaan, koska jokainen oli omalla mobiilillaan mukana Skypessä. 3-4 metrin etäisyydellä toisesta liikkuessa ongelma poistui.
  • Kuulokkeet / headset saattoivat löystyä korvista. Osalla mikrofoni oli heikohko ja toisaalta poimi turhia ääniä ympäristöstä. Kannattaa kiinnittää huomiota headsetin laatuun ja testata esim. Bluetooth -headsettia.
  • Sormien jäätymistä voi estää käyttämällä kosketusnäyttölaitteiden kanssa toimivia hanskoja.
  • Lumikenkäilijöillä oli sauvat tukena, joten tämä hankaloitti hiukan mobiililaitteen kanssa näpräämistä.
  • Aurinkolasien kanssa oli vaikea erottaa näyttöä.
  • Osalla Skype-puhelu meni tauolle/katkesi, kun siirryttiin ottamaan kuvaa.
  • Akun kulutusta kannattaa seurata. Pidemmällä retkellä tarvittaneen lisävirtaa (esim. aurinkokennolaturi tai lisäakku).
  • Olisi todella kätevää, jos kuvan voisi ottaa vinkkaamalla silmää tai aurinko/silmälasien kautta! Olisi myös kätevää, jos Skypeen voisi suoraan jakaa mobiilikuvia samoin kuin tallentaa kokouspuhelun.

Luontohavaintoja
Kokousmuistiinpanot kirjoitti Skype-keskustelun aikana Google Driveen henkilö kotitoimistoltaan käsin. Lisäksi teimme luontohavaintoja (mm. talventörröttäjiä, eläinten jälkiä, puita ja varpuja sekä muita ihmisliikkujia).

Kokouksen ohessa myös luovuus pääsi valloilleen ja pilotoimme mm. riistakolmion käyttöä havainnoinnissa ympättynä mobiiliudella ja paikkatiedolla. Kehitimme osallistavan mOppimisen mallin ja pohdimme myös muita mahdollisia sovelluskohteita. Lue lisää täältä Mobiilioppiminen sovellettu luonnonvara-alalle: CASEt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti