perjantai 5. huhtikuuta 2013

QR-koodeista tukea ja turvaa näytöissä ja työssäoppimisessa hevostalleilla

 
Mustialan maatilatalouden perustutkinnon hevosopiskelijoiden kanssa on pilotoitu QR-kooditekniikan (Quick Response-Code) hyödyntämistä työssäoppimisessa sekä ammattiosaamisen näyttöissä.

Kyseinen tekniikka tarkoittaa Japanissa jo 1990-luvulla kehitettyä kaksiulotteista viivakooditekniikkaa, jonka purkaminen on mobiililaitteilla erillisen ja yleensä ilmaisen sovelluksen avulla helppoa ja nopeaa.

Vapaavalintaisiin hevosopintoihin Hämeen ammatti-instituutissa sisältyy 20 päivän mittainen työssäoppimisjakso talliyrityksessä sekä ammattiosaamisen näyttö, joka pääsääntöisesti toteutetaan aina työssäoppimispaikalla.

Pitkäaikaisen yhteistyötilamme työpaikkaohjaajan kanssa pohdimme, miten parhaiten pystyisimme yhdistämään tallilta jo löytyvät työohjeet sekä mobiilitekniikan. Halusimme myös parantaa ohjeistusta visuaalisempaan suuntaan, jotta esimerkiksi erilaiset työvaiheet ja ergonomia sekä koneiden ja laitteiden hallinta- ja käyttöohjeet saataisiin havainnollisemmiksi. Päädyimme toteuttamaan työohjeet videomuodossa ja sijoittamaan ne työpisteisiin QR-koodien taakse. 

Video-ohjeita löytyy tällä hetkellä seuraavista tallitöistä:


Ohjevideoista koostettiin sivustot avoimeen Virtuaalikylä-oppimisympäristöön, jonne olemme opiskelijoiden kanssa tuottaneet paljon muutakin hevosopetukseen liittyvää materiaalia opetuksen, työssäoppimisen sekä näyttöjen tueksi.

QR-koodiohjeet ovat toimineet hyvin ja niiden ylläpitäminen Virtuaalikylässä on helppoa. Opiskelijan laitevalmiudet koodien käytön osalta on helppo testata ja ohjeistaa työssäoppimispaikalla vaikkapa perehdyttämisen yhteydessä. Jatkossa on tavoitteena jatkaa yhteistyötä ja yhdessä yrittäjän sekä opiskelijoiden kanssa tuottaa video-ohjeita myös tallin asiakkaiden eli ratsastuskoululaisten opastamiseen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti