keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Millainen on sinun hiilijalanjälkesi?

Tänä päivänä puhutaan paljon ilmastonmuutoksesta. Niinpä halusimme selvittää, mitä vaikutuksia eri työvälineillä ja -matkoilla sekä mobiililaitteiden käytöllä on hiilijalanjälkeemme. Mietimme, millaisia erilaisia työprofiileita me itse edustamme ja millaisia erilaisia opiskelijaprofiileita on opiskelijoidemme joukossa.

Hiilijalanjälkilaskennan suorittivat Hämeen ammattikorkeakoulun Kestävän kehityksen koulutusohjelman opiskelijat opettajansa Tero Ahvenharjun johdolla. Laskelmissa otettiin huomioon erilaiset matkustustavat ja työ- sekä opiskelun aiheuttamien matkojen määrät.

Pitkät työ- ja koulumatkat luonnollisesti kasvattavat hiilijalanjälkeä. Etätyö- ja etäopiskelu sekä mobiilien hyödyntäminen työnteossa ja opintojen suorittamisessa ovatkin kannatettavia. Lisäksi laskennat suorittaneet opiskelijat haastoivat mm. sen, pitääkö työntekijällä olla sekä kannettava tietokone että tablet-laite. Tätä olemmekin pohtineet ja parin kesän kokemusten perusteella pelkkä tablet-laite työkoneena alkaakin jo olla melko realistista.

Katso tarkemmin Mobiilioppaasta




torstai 21. helmikuuta 2013

Harjoittelun mobiiliohjauksen ja puimurin 3D -virtuaaliympäristön tuotokset mobiilioppaassa


Hämeen ammattikorkeakoulussa käytössä olevien harjoittelun mobiiliohjauksen ja puimurin 3D -virtuaaliympäristön tuotokset löytyvät nyt mobiilioppaasta. Harjoittelun mobiiliohjaus -sivuilta löytyy toimintamalli harjoittelujaksoon kuuluvista tehtävistä niin opettajalle kuin opiskelijallekin. Lisäksi siellä on ohjaajalle suunnattuja esimerkkejä muistutuksista ja ohjauskysymyksistä.

3D -virtuaaliympäristön sivulla esitellään ”virtuaalipuimurin” käyttömahdollisuuksia opetuksessa. Sivulta löytyy myös linkki, josta pääsee kokeilemaan ympäristön käyttöä. 3D -puinnille palaamme vielä kesäkoulussa.

Rauno Laine, Hämeen ammattikorkeakoulu

Kielikoulutuskeskus kokeili iisisti mobiilisti


HAMK:n Kielikoulutuskeskuksen kielten ja viestinnän opettajien koulutuspäivän teemaksi Hämeenlinnassa oli helmikuussa 2013 valittu mobiilius. Kuulimme ja näimme kollegamme Pia Rupposen kokemuksia mobiililaitteiden käytöstä viestinnän opetuksessa ja Johanna Salmia esitteli Mobiilisti-hankkeessa syntyneitä opetustuotoksia.

Sitten oli aika saada sormet kosketusnäytöille ja Jaana Nuuttilan tiiviin laitteiden käyttökoulutuksen jälkeen opettajat jakautuivat pareiksi ja ryhtyivät haastattelemaan ja videoimaan toisiaan kahvikupposten äärellä, eri puolilla rakennusta valitsemissaan paikoissa. Seuraavaksi harjoiteltiin sarjakuvasovelluksen käyttöä dialogin välineenä. Tuotosten jakamista opeteltiin Youtuben ja Dropboxin kautta, mikä todettiin helpoksi ja nopeaksi puuhaksi.

Monta suunnitelmaa omien opintojaksojen toteutuksiin alkoi kieltenopettajien mielissä hahmottua. Yhä enemmän ammatillisen korkea-asteen kielen ja viestinnän opiskelu tulee jatkossa olemaan suoraan kentälle, työelämään ja alakohtaisiin projekteihin integroitua. Mobiilivälineet tarjoavat kevyen ja aina mukana olevan keinon dokumentoida ja jakaa kentällä tapahtuva oppiminen. Todettiin, että opiskelijoiden omien älypuhelinten myötä joka opetusryhmässä on nykyään jo hyvät laitevalmiudet. Opettajien olisi toki hyvä saada työnantajan laitteet käyttöön, jotta emme jää liian kauaksi opiskelijoiden taidoista yhteisöllisten ja seiniin sitomattomien sisältöjen omaksumistapojen hyödyntämisessä.



Kirjoittaja: Lehtori Outi Seppä, Hämeen ammattikorkeakoulu

tiistai 12. helmikuuta 2013

Tulevaisuuden älylaitteet

Wall Street Journalin ja New York Timesin hiljattaisten väitteiden mukaan Apple suunnitelee uutta kellon kaltaista tuotetta, joka toimii kuten iPhone (iOS). Tulevaisuudessa tällaisten laitteiden suosio varmasti kasvaa. Google on kehittänyt omat älysilmälasit ja he ovat kehitystyössä hiukan edellä Applea - Googlen johtajat ovat jo useamman kerran käyttäneet näitä älysilmälaseja avoimesti. Mahdollisesti ne tulevat markkinoille jo tänä vuonna. Voit seurata asiaa ryhmässä Google + Project Glass -nimellä. Googlella on tavoite saada 3% tuotostaan vuoteen 2015 mennessä näistä uusista älysilmälaseista.


Applen älykellosta on puhuttu jo monta vuotta ja monet yritykset kehittävät älyrannekelloja (esim. iPod Nano / yritys Cupertino). Kehitteillä on  myös ominaisuus, jolla voidaan ohjata laitteita äänellä. iPod Nanoon sopivia kelloja on jo useampia; tässä esimerkkinä LunaTik iPod Nano tai iWatchz. Toinen kehittäjä on Pebble, joka on rahoitettu Kickstarterin kautta. NikeFuel Band  on Sports-Tracker -sovelluksen tapainen laite, ranneke, joka näyttää, kuinka aktiivinen on ollut. Ranneke kerää monenlaista tietoa, mm. liikkumiseen käytetyn ajan ja otetut askeleet. Rannekkeesta saadaan synkronointua tiedot mobiililaitteeseen, jossa erityinen sovellus näyttää tarkemmat tiedot (esittelyvideo).

Myös lasia kehitetään jatkuvasti. Yksi esimerkki on Corning-firman willow glass, joka on ainoastaan paperin paksuinen. Katso video, jossa Coringin johtaja Peter Bocko kertoo uudesta lasista. Lisätty todellisuus tulee yhä enemmän käyttöön ja pian se on käytettävissä joka paikassa - traktorin hytistä ulos katsellessamme voimme samalla nähdä, mitä tapahtuu muualla tai metsurin suojakypärän lasi heijastaa lisätietoa ympäristöstä!

keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Mukavaa yhdessäoppimista Mobiilikesäkoulussa!

Mobiilikesäkoulua on kiva suunnitella ja vielä mukavampaa on olla siellä mukana!
Katso Magisto- videokooste http://www.magisto.com/video/bgJGZgBQRmIKDUdh

Tänä vuonna levittäydytään puistoon puiden katveeseen. Leppoisa tunnelma, yhdessä tekeminen, mukava luontoympäristö ja moninaiset toimintapisteet muodostavat kokonaisuuden, josta ei kannata jäädä paitsi. Ilmoittaudu mukaan osoitteessa www.mobiilikesakoulu.com!