tiistai 20. maaliskuuta 2012
Miksi otin Keniaan mukaan läppärin Samsung Tabin sijasta, vielä?
Mobiilisti-hanke järjesti joulun alla kokeiltavakseni Samsung Galaxy Tab 7.7. Sen oli määrä olla käytössäni muutaman viikon, mutta näppärä ja käyttökelpoinen laite vei mukanaan ja laina-aika venähtikin reilusti kuukauden mittaiseksi. Maltoin luopua Tabista vasta tammikuun puolen välin jälkeen, juurin ennen Kenian matkaani. Mielessä käväisi jatkaa jo pitkäksi venähtänyttä lainaa ja ottaa laite mukaani, mutta viime hetkellä tulin toisiin ajatuksiin. Päätin tabin sijasta sittenkin ottaa läppärini, vaikka se onkin huomattavasti painavampi ja hankalampi kuljettaa. Miksi tähän päädyin?
Tab on monella tavalla käyttökelpoinen ja erilaiset sovellukset toimivat siinä hyvin. Netin selaaminen ja videoiden katselu kävi sujuvasti, tosin puhelinverkon kautta ajettuna videot saattoivat tökkiä. Mm. Ylen alueuutisia ei oikein pystynyt seuraamaan, koska video pysähteli muutaman minuutin välein huokaisemaan. Siirtyminen Laniin poisti ongelman. Kuvien katselu kävi laitteella kätevästi ja joustavasti, karttasovelluksen käyttö oli helppoa. ekirjojen ja ejulkaisujen luku oli jopa nautinnollista.
Lyhyiden perustekstien kirjoittaminen kävi kohtuullisesti, etenkin jos jätin ääkköset pois. Skandi-merkkien poiminta a- ja o- näppäinten takaa hidasti kirjoittamista merkittävästi. Tämä oli kyllä omaa tyhmyyttä, sillä jälkeenpäin selvisi, että kielivalinnalla olisi myös skandit tullut käyttöön. Aluksi kosketusnäppimistö tuntui vieraalta, mutta siihenkin tottui.
Useimmat käyttämäni Google-tuotteet toivat Tabissa hyvin. Karttasovellus, gmail, dokumenttien lukeminen ja esitysten katselu sujui, vaikkakin rajoitetusti, koska laite suosi m.googlea normaalin Googlen sijasta. Laite pyrki nettiselailussa aina käyttämään mobiiliversiota ja ne toimivatkin sujuvammin kuin normaali netti, mutta hintana olivat sitten rajoitetut palvelut. Normaali netti toimi wlanin yli useissa tapauksissa hyvin. Google oli dokumettien tuottamisen osalta poikkeus. Esityksiä en onnistunut tekemään lainkaan.
Kun sitten lähtö läheni, päätös mukaan otettavasta laitteesta alkoi kallistua läppärin hyväksi. Ratkaiseva asia oli esitysten tekeminen matkan aikana sekä mukaan otettava kokousaineisto. Aineiston olisi vielä voinut siirtää Google-dokumentteihin tai hyödyntää mukana kulkevaa tikkua, mutta tarve tuottaa materiaalia ja erityisesti esityksiä pisti pakkaamaan läppärin Tabin sijasta.
Toinen merkittävä syy olivat HAMKin omat sovellukset. Ne eivät toimineet Tabissa, joten jos niitä aikoi käyttää matkalla, oli läppäri välttämätön. Kun tähän vielä lisää sen, että NOKIA N8:lla pääsi käyttämään useimpia tarvittavia nettipalveluja ja lukemaan sähköpostia ja näin osittain korvaamaan tabin käyttöä, läppärin mukaan otto Tabin sijasta oli vielä tällä matkalla selvä. Tabin lisäarvo älypuhelimeen verrattuna ei vielä ollut riittävä eikä se olisi pysytynyt korvaamaan N8-läppäri -yhdistelmää, paitsi keveydellään.
Nän ei välttämättä käy jatkossa. Läppärin raahaaminen Kenia kuumuudessa pani miettimään kätevämpiä ratkaisuja. Huolellisempi tutustuminen Tabiin ja siihen tarjolla oleviin sovelluksiin kaventaa läppärin ja Tabin välistä eroa. Isompi Tab tarjoaa myös ominaisuuksia, jotka parantavat Tabin käytettävyyttä. Ehkä painavin ongelma vielä on, että HAMKin sovellusten käyttö ei suju Tabilla. Tämä ongelman poisto edellyttää laitteen sisällyttämisen HAMKin laitteistovalikoimaan ja mobiilisovellusten laajempaa käyttöönottoa HAMKin piirissä. Toinen puute on Google-sovellusten rajoitettu käyttö. Nämäkin ongelmat poistuvat pian, sillä tulevaisuus on mobiili tällä laite- ja sovelluskehityksellä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti