tiistai 16. joulukuuta 2014

Mobiilistin joulutervehdys - kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

Kun Mobiilisti-hanke alkoi vuonna 2011, olivat kosketusnäytölliset älypuhelimet ja tabletit hienointa uutta. Tyhjentäessäni hiljattain projektissa aloittaessani käyttööni saamaani älypuhelinta, löysin sieltä videon, jossa ihastelin suureen ääneen sitä, kuinka mahtavaa on, kun on laite, jolla voi jakaa vaikkapa kuvia tai videoita suoraan nettiin. Nyt tämä on niin rutiinia kuin olla voi. Kiinnostuksen aiheet ovat jo ihan toisaalla - vaikkapa 3D-tulostamisessa, elämyksellisyydessä, älykkäissä ympäristöissä tai teknologian yhdistämisessä jopa ihmiseen.

Mobiilisti-hanke on saanut näkyvyyttä ja hyvää palautetta niin mukana olleiden oppilaitosten sisällä kuin kansallisestikin; jopa kansainvälisesti. Käytäntöjen juurruttaminen on ollut tämän vuoden tavoitteena. Itse koemme saaneet todella paljon monipuolista ja eteenpäin jalostettavaa aikaiseksi. Tuotoksemmehan ovatkin tarkasteltavissa niin Mobiilioppaassa kuin Mobiilistin blogissa, YouTube-kanavalla, Facebook-ryhmässä ja Twitterissä, joista niitä voi kuka tahansa hyödyntää. Vaikka Mobiilisti-hanke nyt päättyy, nämä sivut ja kanavat materiaaleineen jäävät avoimesti edelleen kaikkien hyödynnettäviksi. Mobiilisti kiittää ja toivoo materiaalien ahkeraa käyttöä :)

Viime päivinä olemme saaneet lukea uutisista, että Instagram on ohittanut Twitterin suosiossa. Kuvien käyttö ja jakaminen on todella suosittua; varsinkin nuorten keskuudessa. 6-luokkalainen tyttäreni halusi syksyllä oman Instagram-tilin. Avasimme sen ja hän saikin välittömästi ison määrän seuraajia (samalla on puhuttu mm. someketistä ja mitä kannattaa jakaa). Jakaminen on aktiivista ja nuoret näyttävät käyvän tuolla myös keskustelua. Oman identiteetin rakentamisessa ja kontaktiverkoston luomisessa näyttää tällaisilla sovelluksilla olevan selkeä paikkansa.

Itse jaoin aiemmin kuvia suoraan Facebookiin ja minulla oli myös kuvablogi. Instagramiin kirjauduttuani jaan kuvani pääosin sen kautta. Tarjolla on myös paljon mobiilisovelluksia, joita voi hyödyntää kuvien kanssa suoraan tai esim. Instagramin yhteydessä kuvia muokaten, niitä yhdistellen. Itse tykästyin siihen, että omista mobiilikuvista voi luoda todella helposti taustamusiikilla varustettua videoita. Kotityöhuoneestani on näkymä kukkapenkkiin, josta olen huvikseni silloin tällöin ottanut kuvia. Huomaamattani tein siis kasvuseurantaa. Koostin 2011 vuoden kuvista koostevideon. Kuvat eivät ole kovin hyvälaatuisia, mutta kasvun niistä näkee kivasti. Jossain vaiheessa kokoilen näistä itselleni videon, jossa kasvu näkyy useammalta vuodelta - olenhan kuitenkin järjestellyt perennoita muutamaan kertaan uuteen järjestykseen.


Hyvän joulun toivotukset saatte myös Flipagram-videon myötä. Sen olen koonnut Instagramissa julkaisemistani joulukalenterikuvista sekä muista talvisista kuvista, joita Flipagramiin saa ladattua mobiililaitteen muistista ja Facebookista.
Johanna Salmia
Hämeen ammattikorkeakoulu
Mobiilisti-hankkeen projektipäällikkö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti