maanantai 3. marraskuuta 2014

Oppimisratainnostusta

Opetus ja oppiminen elävät murrosta. Teknologia kehittyy huimaa vauhtia ja tarjoaa uusia, luovia ratkaisuja niin opettajien kuin opiskelijoiden käyttöön. Pelillisyys ja erilaiset oppimisradat ovat erittäin keskeinen keino mm.
  • markkinoida oppilaitosta ja sen tarjoamia koulutuksia
  • rakentaa ja suorittaa itseoppimisratoja niin sisätiloihin kuin ulkoympäristöihin
  • rakentaa toimipisteiden esittelyitä ja perehdyttämisratoja
  • rakentaa ja suorittaa mobiilitenttejä

Mobiilitentti Lepaalla syksy 2014 2.jpg
Mobiilitentti Lepaan pusitossa
Kuva: Pia Rupponen
Olemme neljän vuoden aikana Mobiilisti-hankkeessa pilotoineet opiskelijoiden kanssa monenlaista oppimisratoihin liittyen; HAMKissa mm. kasviopetuksessa, Lepaan älypuistossa, mobiilitentissä. Sen lisäksi Mobiilikesäkoulussa on ollut kokeiltavissa monipuolisesti erilaisia toteutuksia ja sovelluksia. Tarjolla on sekä ilmaisia että maksullisia toteutusalustoja.

Olemme jatkaneet erityisesti HAMKin Lepaan yksikön kasviopetukseen liittyen tutkimista ja kehittämistä. Keväällä ja syksyllä olemme testanneet sekä Lentävän Liitutaulun SmartFeet-sovellusta että Team Action Zonen ActionTrack-alustaa, jotka ovat lisensoitavissa. Molemmilla voi koota erilaisista elementeistä kartalle ratoja erityyppisine tehtävineen. Olemme itse harjoitelleet ratojen luontia ja testanneet niistä maastossa. Lisäksi mukana on ollut innokkaita opiskelijoita, jotka ovat antaneet palautetta, päässeet itse tekemäänkin ratoja sekä osallistuneet mm. oppimisrata-alustalla toteutettuun mobiilikasvitenttiin.

Kasvitentti.png
Mobiilitentti ActionTrack -ratana

Valmiilla alustoilla on etunsa. Radan kokoaminen valmiista elementeistä oman kartan päälle on helppoa. Aiemmin tehtyjä ratoja voidaan hyödyntää uusien toteuttamisessa. Opettaja voi keskittyä miettimään sisällöllisiä ja pedagogisia asioita ilman, että tarvitsee huolehtia liikaa teknologiasta. Tulokset saadaan kootusti. Laajasti käytössä olevaan alustaan ja sen jatkokehittämiseen voi luottaa.

SmartFeet kasviratatesti.jpg
SmartFeetilla toteutettu tehtävärata
Olemme vakuuttuneita siitä, että oppimisradat erilaisine sovellutuksineen ovat soveltuvia eri aloille ja niillä on paikkansa opetuksessa. Innostus on ollut nähtävissä myös opiskelijoissa. Lisäksi ratoja voi hyödyntää monipuolisesti mm. markkinointi- ja esittelytarkoituksiin.

Sari Suomalainen ja Johanna Salmia
Hämeen ammattikorkeakoulu


Linkit:
Blogikirjoituksia:


Picnic -radan testausta Lepaa elokuu 2014.jpgEi kommentteja:

Lähetä kommentti