keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Tilanteita mHarjoittelun tiimoilta


Harjoittelun ohjeistusta Mobiilisti

Maaseutuelinkeinojen harjoitteleva opiskelijaporukka on kesän aikana levällään ympäri Suomea - ja vähän pidemmälläkin. Osa heistä, tänä kesänä 12 harjoittelijaa, on vuosittain kaukomailla aina Australiaa myöden. Harjoittelijaryhmä on kooltaan reilut 70 opiskelijaa. Tällaisen joukkoon mahtuu monenlaisia harjoitteluvariaatioita. Osa on pääosin tekemisissä lehmien tai sikojen kanssa, osa keskittyy hevosiin ja osalla on päätehtävänään suorittaa kasvinviljelytöitä. Kaikille yhteistä on oikeastaan vain harjoittelun aloitusajankohta toukokuun alku.

Ohjauksensa harjoittelun kuluessa he saavat luonnollisesti aina harjoittelupaikassaan. Harjoittelunvalvojan tehtäviin jää ohjeistaminen, valmentaminen, kesänaikainen raporttien tarkastaminen ja harjoittelijoiden sparraaminen.

Tähän saakka tuo kesänaikainen yhteydenpito on tehty kirjein ja sähköpostein. Ongelmaksi monasti tuntuu kuitenkin muodostuvan se, että Hamkin postit jää herkästi lukematta muun mielenkiintoisen saadessa enemmän aikaa. Ruhalahden Sannan myötävaikutuksella otin nyt tälle kesälle käyttöön Moodlen Mobiilikeskuksen. Tavoitteena onkin tuoda tekstiviestein nopeutta ohjeistamiseen ja aktivoida harjoittelijoita eri tietojen oikea-aikaiseen keräämiseen ja raportointiin.

 Ajastetut kysymykset:

Mobiilikeskuksen kautta on tarkoitus lähettää ajastettuja tekstiviestejä harjoittelijoille. Elikkä kirjoitan viestit valmiiksi, valitsen vastaanottavat harjoittelijat (käytännössä aina kaikki) ja valitsen lähetysajankohdan. Ennen ensimmäisenkään viestin luomista tulisi kaikkien harjoittelijoiden olla ilmoittautuneena Mobiilikeskukseen. Vaikka ajastettuna lähetettävän tekstin muokkaaminen onkin mahdollista vielä ennen lähetystä, niin vastaanottajia ei siihen enää pysty lisäämään.

Tähän mennessä koettua:

Oppilaiden kirjautuminen Moodlen Mobiilikeskukseen ei tuntunut olevan ongelmatonta. 73 harjoittelijan ryhmästä vain 50 on tehnyt kirjautumisensa hyväksyttävästi ja tuosta 50 kirjautuneen joukosta vain 25 oli saanut ensimmäisen viestinsä. Hmm..... siis ohjeistusta lisää, elikkä sähköpostia kaikille!

Informoidessani opiskelijoita uudesta yhdensuuntaisesta viestintätavastani sain vastaani joitakin mielenkiintoisia kommentteja: "Mua et sitten herätä keskellä yötä niillä tekstareillasi, Ausseissa kello kun on vähän eri asennossa" tai "Eihän noitten vastaanottaminen vaan maksa mitään ulkomailla, mä en ainakaan suostu maksamaan tällaisista tekstareista". No joo – en pakota.


Opiksi otettavaa:

Järjestelmän toimivuuden kannalta olisi tärkeää, että ensimmäiset viestit lähtisivät jo ennen harjoittelujakson alkua. Tämä tarkoittaa sitä, että harjoittelemaan lähtevät tulee saada kirjautumaan järjestelmään jo ennen harjoittelun viimeistä Info-tilaisuutta. Mikäli kirjautumisissa tai muussa on ongelmia, niin niitä on paljon helpompi ratkaista harjoittelijoiden ollessa vielä koululla.

Näinkin isossa harjoitteluporukassa informoinnin tarpeet ovat hyvin erilaisia. Jatkossa viestin osumisen kannalta olisi hyväksi luoda useampia eri viestiryhmiä.  Esim. talleilla harjoittelevat, ulkomailla harjoittelevat ym. Viestin osuvuuteen on mahdollista vaikuttaa myös sen luomishetkellä valitsemalla vastaanottajalistasta haluamansa harjoittelijat. Tässä vaihtoehdossa virheen mahdollisuus kyllä kasvaa.

Mutta kesän jälkeen tulee syksy ja palautteiden aika. Silloin ollaan toivottavasti viisaampia!

Rauno Laine
harjoittelunvalvoja, Mustiala

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti