perjantai 10. helmikuuta 2012

Mobiilioppimisesta ruotsin kielen opetuksessa

Tässä kuvaa ja tekstiä, sitten vielä ääntä!
Miten hyödyntää mobiilioppimista ruotsin opetuksessa ja vielä asiakaspalvelutilanteissa? Voisiko opiskelijoita innostaa toisen kotimaisen kielen oppimiseen heille sopivammalla tavalla kuin vain lähiopetuksena luokkatilassa?

Aiempaa kokemusta mobiilioppimisesta minulla ei ollut, joten jouduin aivan uuden asian eteen. Ennakkokäsityksenikin oli ollut vähän kielteinen, mutta uteliaana lähdin mukaan ja innostuin siitä mitä kaikkea laitteilla voisikaan tehdä. Opettajalta vaaditaan kyllä uudelleen asennoitumista, uudelleen ajattelua ja uuden opettelua.

Kerrottuani opiskelijoille, että he saavat tehdä ruotsin asiakaspalvelutehtävän iPodTouch´lla, oli innostus melkoinen. Ohjeena oli etsiä annetun sanaston sanoja ruotsiksi, ottaa kuvia iPodTouch´lla InnoOmnian eri työssäoppimispisteistä, lisätä kuviin sanat/lauseet Photogene kuvankäsittelysovelluksella ja tallentaa ne kameran rullaan. Tämän jälkeen valmiit kuvat tuli viedä SonicPics-sovellukseen ja äänittää kuvissa olevat palvelutilanteeseen liittyvät lauseet/sanat SonicPics-esitykseksi. Esitykset katsoisimme yhdessä tunnilla.

Opiskelijoiden erilaisuus näkyi heti aluksi. Osa oli löytänyt sanat ja tehnyt lauseet ensimmäisen tunnin aikana, jolloin palauteltiin mieleen mitä aikaisemmilla tunneilla oli käsitelty, osalla ei ollut vielä palautuspäivänäkään valmiina sanoja tai kuvia ja äänityksiä.

Onnistunutta oli kuitenkin se, että lopulta jokainen osallistui ja sai tehdyksi omanlaisen esityksen ja varmaan jotain jäi mieleenkin. Mutta mobiilioppimisessakin jotkut opiskelijat tarvitsevat enemmän opettajan ja/tai ohjaajan läsnäoloa ja tukea, jotta saavat tehtävän aloitetuksi ja viedyksi loppuun asti.

Mobiilioppimisen näen hyvänä tulevaisuudessa ammatillisessa koulutuksessa lähiopetuksen lisäksi. Erityisesti mobiilioppimista voisi hyödyntää laajennetussa työssäoppimisessa sekä näytöissä, joissa ei muuten pysty esimerkiksi osoittamaan kielitaitoaan. 

Helinä Vainio
lehtori, ruotsi
Omnia

Tutustu ruotsin toteutukseen täällä: http://mobiilioppija.wikispaces.com/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti