torstai 17. marraskuuta 2011

Tilitystä, lataamista ja iOS5

Tämän Syksyn alussa 24 Omnian asiakaspalvelun ja myynnin innomerkonomia saivat käyttöönsä iPod Touch –mobiililaitteet. Samalla he aloittivat viikoittaisen työssäoppimisen InnoOmnian eri tiimeissä, kuten aulapalvelujeepissä, Hyvinvointikeitaassa, OmniaShopissa, markkinoinnissa, hankepalveluissa ja oppimisratkaisuissa. iPodien lisäksi heillä on satunnaisesti lainassa iPadeja, joita käytetään muutenkin Mobiilisti-hankkeen Omnian osatoteutuksessa. Tavoitteena on, että oppilaat ja opettajat voisivat hyödyntää mobiilioppimisen mahdollisuuksia monipuolisesti. Ensimmäiset askelet mobiiliuden tiellä koskivat tilejä.

Ote mobiilineuvojan päiväkirjasta syyskuulta 2011: 

”Olemme pikkuhiljaa luoneet 24 iTunes-tiliä oppilaitokselta saamillemme sähköposteille ja ladanneet niihin 24 kpl 15 euron iTunes –lahjakorttia (1/laite) maksullisia sovelluksia varten. ”Pikkuhiljaa” sen vuoksi, että yhdellä tietokoneella voi luoda vain noin 3 tiliä kerrallaan, minkä jälkeen iTunes ei anna luoda niitä lisää. Tämä siitä huolimatta, että olemme nimenneet tilit yksilöllisesti. Kummallista, eikö totta? Onneksi tilanne raukesi kun Omniasta löytyikin Mac-luokka, jossa tilintekijä saattoi vaihtaa koneelta toiselle kolmen tilin välein. Mielenkiinnolla odotamme, mitä eteen tupsahtaa seuraavaksi.”  

Sama tili kaikkiin laitteisiin vs. joka laitteeseen oma tili

Periaatteessa iTunes-tilin pitäisi aina olla luotu todelliselle henkilölle, mikä asettaa haasteita tilanteessa jossa laitteita käytetään osana koulutusta ja käyttäjät vaihtuvat esim. viikoittain. Opiskelijan oma iTunes-tili oppilaitoksen omistaman oppimisvälineen ainoana tilinä taas hankaloittaa laitteen hallinnointia etenkin maksullisten sovellusten, ohjelmistopäivitysten ja laitteiden yhdenmukaisuuden (kaikissa sama sovellusprofiili) näkökulmasta. Jos halutaan seurata, mitä sovelluksia laitteelle on ostettu, täytyy opiskelijan itse muistaa välittää kuitit ostoksista hallinnoijalle. Toisaalta jos välillä halutaan tarkistaa mitä laitteelle kuuluu, voi sekin olla opiskelijan näkökulmasta epämiellyttävää jos tili ja sisällöt ovat kovin henkilökohtaisia. Tässäkin kai kultainen keskitie on järkevää; teroitamme opiskelijoille, että laite on ensisijaisesti oppimiskäyttöön tarkoitettu. 

iTunes ei tue vielä Euroopassa mobiililaitteiden joukkokäyttöönottoa. Jotta iPodTouch’iin voi ladata oppimisessa käytettäviä sovelluksia, on ensin luotava iTunes-tili. Tavallisesti tili on henkilökohtainen, kuten laitekin, ja saman tilin voi synkronoida kaikkiin omiin Applen mobiililaitteisiin. Asia on kuitenkin mutkikkaampi, kun kyseessä on oppilaitoksessa käytettävät laitteet ja sovellukset, joita on kymmeniä tai enemmän. 

Applen Euroopan iTunesista ei toistaiseksi pysty ostamaan sovelluksia ”tukkuostoina”,Volume purchaseprogramme for education,  oppilaitoksen tarpeisiin. Lukuisten sähköpostikyselyidemme jälkeen Applen iTunes support kehotti joko tekemään laitekohtaiset tilit tai käyttämään yhtä tiliä, jonka kautta voidaan kertaalleen ostettua sovellusta käyttää useassa laitteessa. Tätä ennen olimme tietenkin selvittäneet, että Euroopassa ei ole purchaseprogrammia ja että Suomi on Euroopassa. :)


Käytännöt tuntuvat vielä epäselviltä. Toisaalta, kun on kyse koulutustarkoituksesta, niin mallien joustavuuskin on etu. InnoOmnian Mobiilisti ESR-hankkeen osatoteutuksessa teimme päätöksen, että haluamme saada kuitit kaikista sovellusostoista, joita teemme yksittäisten oppilaiden laitteisiin. Toisaalta laitteissa, jotka ovat yhteiskäytössä ja lainassa eri koulutusryhmillä (16 kpl iPadeja, jotka hankittu leasingin kautta) on vain kaksi iTunes-tiliä, joiden kautta sovelluksia ladataan. Molempi parempi!


Luottokortin numeroita vai Redeemiä

Nykyään on kätevästi mahdollista luoda iTunesissa tili, jonka takana ei ole luottokorttitietoja. Niiden sijaan tilille voi suoraan määritellä iTunes lahjakortista löytyvän koodin, jolta ostokset menevät (redeem). Annamme opiskelijoille oppilaitoksen iTunes-tilin tunnukset. Kun haluamme ladata innomerkonomien laitteisiin oppimisessa käytettäviä maksullisia sovelluksia, pyydämme oppilaita käyttämään oppilaitoksen tiliä (24 tiliä ja 24 laitetta). Jokaiselle tilille on ladattu 15 euron lahjakortti ja kuitit ostoksista tulevat suoraan hallinnoijan sähköpostiin. Sovellusten hinta on useimmiten 0,79-3,5 euroa. Näin voimme seurata, mitä laitteille on ladattu ja raportoida ostokset ESR-hankkeelle. Opiskelijoilla on myös lupa ladata sovelluksia omalla iTunes-tilillään, kunhan ne eivät vaikeuta laitteen käyttöä oppimistilanteissa. Myös osa opettajista on halunnut ladata laitteeseen vain iTunes-lahjakortin omien tilitietojen sijaan.

Kuuluisan iOS5:n päivityksen saapumisen jälkeen voi todeta, että mobiililaitteiden käyttöönotto vaatii hyvää koordinointia tilien, päivitysten ja sovellusten lataamisten osalta, etenkin, jos laitteita on enemmän kuin viisi tai kymmenen. ONNEKSI nämä asiat kuitenkin teknisesti sujuvat varsin näppärästi, jolloin näpertämisen ja pähkäilyn ilo säilyy mukana matkassa. Mobileshankkeessa kokeiltavat latauslaukut kiinnostavat kovasti. Kenties niitä seuraavaksi kokeilemaan! 

Ote mobiilineuvojan päiväkirjasta marraskuussa 2011:

"Miten hykerryttävää onkaan se, että päivitykset ja tilitaaperrus on (ainakin hetkeksi) stabiilissa tilassa (kopkopkop). iOS5 toimii hyvin ja olemme päässeet tositoimiin, oppimaan mobiilisti!"


(Tekstin kuvat käsitelty mobiilisti Photogene sovelluksella iPhonella ja iPadilla)

4 kommenttia:

 1. Kyllä ei-ASVPP maissakin voidaan keskitetysti hankkia softat useaan eri tiliin. Kerron mielelläni lisää tästä.

  Luin aika tarkkaan tuon Applen tuen mailin ja mielestäni tämä on yhden työntekijän näkemys, enkä ollut varma että onko hän nyt oikeasti ymmärtänyt ihan täysin asian.

  Toivottavasti ASVPP tulee mahdollisimman nopeasti tännekkin :)

  VastaaPoista
 2. Mielelläni kuulisin lisää keskittämisestä!

  Moneen kertaan selitimme asian iTunes Supportille ja saimme ensin pari kertaa vastaukseksi ottaa volyme purchase programmen. Olemme tätä asiaa kysyneet monelta eri taholta ja aina vastaukset ovat monimuotoisia. Kesällä Omniassa kävi myös Applen Euroopan edustaja, eikä hänelläkään tuntunut olevan selkeää ratkaisua asiaan.

  VastaaPoista
 3. Kyselin tuota asiaa eri Applen keskustelufoorumeilla, ja vastaus on ollut yhtenevä: Nykyisten ehtojen mukaan yhden iTunes -tilin omistaja voi käyttää ostoksiaan 10 laitteessa, joista 5 voi enintään olla tietokoneita. Samassa laitteessa olevien tilien määrä on rajattu 5:een, mutta missään ei ole rajoitettu, kuinka monta iTunes tiliä, yhdellä taholla on käytössä, niin kauan kun kaikilla on oma sähköposti.

  Entisenä teknologiajohtajana suosittelen, ettei kysy saako näin tehdä - vaan onko tämä erityisesti kielletty. Ja vaadi nähtäväksi se kohta lisenssiehdoissa. Siinähän palkkaavat juristin tulkitsemaan itse kirjoittamiaan ehtoja ;)

  VastaaPoista
 4. Laitoin FB-kaverikutsun. Voin laittaa sitten tarkemman viestin tuosta keskitetystä hallinnasta. Haluaisimme että joku sitä testaisi ennenkuin yleisesti kerromme :)

  VastaaPoista