keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Pois varjosta, opi pilvessä


Tänään kuulimme Teemu Arinaa tietoiskussa aiheella Pilvioppiminen. Päällimmäisenä jäi mieleen, että monet meistä elävät jo siellä pilvessä tai ainakin pilven reunalla hiukan vaatimattomasti. Maailma on muuttumassa; tulevaisuudessa tehdään yhä enemmän pätkätöitä tai työtä tehdään enemmän itselle. Ihmiset etsivät mielenkiintoista tekemistä ja tässä verkostot ovat avainasemassa.

Päivän sanoja olivat myös avoimuus ja läpinäkyvyys: toimitaan ilman seiniä, tuotoksia jakaen.  Miksei opetuskin voisi olla kaikilla tasoilla avoimesti tapahtuvaa siten, että kuka tahansa, mistä tahansa voisi osallistua? Toinen tärkeä asia on vastavuoroisuus. Kun annat jotakin, saat myös jotakin ja sinut muistetaan varmasti. Myös verkossa ja verkostoissa pelataan näillä elämän tärkeillä perusarvoilla.

Tietoiskun aikana käytiin vilkasta keskustelua ainakin opettajan roolista tulevaisuudessa; siitä, millainen on tulevaisuuden opettaja. Opettaja  on muuttumassa oppimisen valmentajaksi. Kuitenkin vielä vanhat käytännöt ja perinteet ovat melko syvällä ja monet oppimistilanteet ovat perinteisen luennon mallisia. Jos luennon aikana voitaisiinkin olla yhteydessä ulkopuolella oleviin tahoihin, tämä toisi varmasti lisäarvoa  ja -potkua oppimiseen. Ja tällaisenhan mahdollistavat juuri erilaiset pilvipalvelut. Niiden kautta voi jakaa tietoa erilaisiin sosiaalisen median palveluihin, voi kysyä kommentteja ulkopuolisilta asiantuntijoilta jne.Ja näitä palveluita voi käyttää vaikkapa mobiililaitteilla.

Yhteenvetona voisi sanoa, että ei kannata jäädä sisälle katsomaan varjoja seinillä, vaan tulla mukaan aitoihin ympäristöihin itse tuottamaan, tekemään, jakamaan ja kokemaan.

Teemun esitys on katsottavissa kokonaisuudessaan täällä: http://amk.adobeconnect.com/p74bed4itef/

T. Jaana ja Johanna

P.S. Tämäkin blogiteksti tuotettiin yhteistyössä pilvessä, Google Docsin avulla.

1 kommentti:

  1. Kuuntelin Arinan Pilvessä oppimisen connectprossa ja kirjoitin omaa näkemystä blogiin, loppuosa tästä
    http://heli.edublogs.org/2011/11/17/tiede-vai-verkostot/

    Samoja teitä kuljemme monet, tai lennämme, ihan miten vaan

    VastaaPoista