maanantai 9. kesäkuuta 2014

Mobiilisuunnistaja - rastien metsästystä

Oppimista tehtäväradoilla

Monenlaista rastien etsintää, mobiilitenttiä ja tehtävärataa on kokeiltu mm. Mobiilisti-hankkeessa mobiililaitteita hyödyntäen. Vuoden 2012 Mobiilikesäkoulussa meillä oli ihka oikea rastirata suunnistuskarttoineen. Rasteilla oli QR-koodien takana tehtäviä ratkottavaksi ja nopeiten radan kiertäneet palkittiin. Kasviopetukseen liittyen on rakennettu paikkatietoon sidottuja tehtäväratoja (GoogleMaps, EveryTrail + QR-koodit) itseopiskeluradoiksi sekä mobiilitenttiratoja (Moodle + mobiilikeskus). Myös Lepaan Älypuistossa voi tutustua alueeseen historiaradalla (GoogleMaps). Tällä hetkellä perehdymme esimerkiksi SmartFeet- ja ActionTrack -ratoihin, jotka olivat esillä myös tämän vuoden Mobiilikesäkoulussa. Tahdomme kehittää mm. kasviopetusta eteenpäin.


Suunnistusvälineet.png
Untitled.png
Lasten suunnistusharrastuksen kautta olen itsekin päässyt harjoittelemaan suunnistusta myös ihan oikeasti perinteiseen tapaan kartta ja rastilla leimaukseen käytettävä Emit-laite kädessä.  


Mobo - opi suunnistamista yksin tai yhdessä

Leimaus-leiri on kerran vuodessa pidettävä lasten ja nuorten suunnistusleiri. Kesäkuun alussa 1400 suunnistavaa pientä ja vähän isompaa oli koossa Rovaniemellä, jossa testasin Mobo-sovellusta. Se on virolainen suunnistussovellus, jossa on samassa niin kartta, kompassi kuin leimaustoiminto. Sovellus toimii sekä Windows-, Android- että iOS -alustoilla. Oikean, mobiililaitteen Mobo-sovelluksessa olevan suunnistuskartan avulla suunnistetaan rastilta toiselle. Kompassi näkyy näkymässä kaiken aikaa ja sen avulla voi suunnata karttaa. Rastilla leimaaminen tapahtuu sovelluksen kamera-painikkeen avulla rasteilla olevia QR-koodeja tai NFC-tageja hyödyntäen.


Mobo kartta ja kompassi.jpgSovelluksen avulla voidaan luoda harjoitteluratoja ja tuoda paikalliset kiintorastit myös mobiililla haettavaksi. Ajatuksena on, että esimerkiksi perheet voivat yhdessä kulkea luonnossa ja samalla opetella suunnistustaitoja. Piakkoin näitä ratoja on Suomessa käytössä useilla paikkakunnilla. Pääsin testaamaan Leimaus-leirillä 7-rastista koerataa. Kartan pyörittely (suuntaaminen) ja zoomaaminen oli kätevää.


Mobo.jpg
Leimaaminen tapahtui näppärästi ja nopeasti; välillä riitti, kun vähän vilautin Lumiaani QR-koodin/NFC-tagin suuntaan. Ainoastaan yksi rasti jäi leimaamatta - leimaus takkusi jostain syystä, ja muurahaispesässä sijainnut rastipiste ei houkuttanut jäämään paikalle ihmettelemään kovin pitkäksi aikaa.


Somerastit


Somerastilla.pngTampere Gamesien perjantain sprintin yhteydessä kävin testaamassa somerasteja. Somerasteista annetaan somekanavilla vihjeitä ja ne linkittyvät eri suunnistustapahtumiin. Vihjeessä saattaa olla tekstiä ja karttapaloja. Kun rasti löytyy, lähetetään selfie rastilta Twitteriin tai Instagramiin tagilla #somerastit. Vielä on pari alkukesän somerastia jäljellä, joten tätä ehtii halutessaan kokeilla. Twiittauksia voi tsekata täältä.


Johanna Salmia
Hämeen ammattikorekakoulu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti