Innostuminen ja unohdus
Eiiiiiiiiiiiiiiiiiiiih - oli opettajan ensimmäinen kommentti, kun hän kuuli että opiskelijan vaivalla kuvaamat, leikkaamat ja musiikkia vaille valmiit videot pyyhkiytyivät pois lukkiutuneelta mobiililaitteelta. Yrittäjä, jolle videot oli tehty, kysyi ensin “miten tästä eteenpäin” ja haukkui sitten laitevalmistajan epäprofessionaaliksi leikkikaluksi. Opiskelija totesi lakonisesti, että näin pääsi käymään, mitenkäs jatketaan. Takavasemmalla minä, mobiiliohjaaja/tukihenkilö/kouluttaja harmittelin pääni puhki sitä, että prosessi oli valunut käsistä sekä pedagogisesti että teknisesti ja muotoilin diplomaattisen viestin, jotta asiassa päästäisiin eteenpäin, kaikesta huolimatta.
Toteutus alkoi vuoden alussa yrittäjän, opiskelijan, opettajan ja ohjaajan yhteispalaverilla. Aiheena oli aivan mahtavan konkreettinen puuartesaanialan työ. Opiskelijan tavoitteena oli tuottaa perehdyttämis- ja markkinointimateriaalia yritykselle, osana oppimistaan, opitun näkyväksi tekemistä. Kaikki tuntuivat olevan innoissaan, tavoitteet selkeitä, ohjaus taattua, mitä puuttui? Ollaan yhteydessä!
Teknis-pedagoginen, pedagogis-tekninen tuki ja asian omistajuus
Miten saat iPadin lukkiutumaan totaalisesti? Laittamalla pääsykoodin väärin yksitoista kertaa. Miksi laittaisit koodin niin monta kertaa väärin?
On turhaa vaipua Miksi teit sen -syndroomaan. Turhaa on lähteä haukkumaan laitevalmistajia, merkkejä, snobeja, hippejä tai hakkereita, saati opiskelijaa. Kun näin pääsee käymään, on syy ennakoinnin, ohjauksen ja tuen puutteessa.
Juuri tässä toteutuksessa emme luoneet yhteistä Facebook-ryhmää kommunikoinnin helpottamiseksi. Emme kirjanneet pedagogisia askeleita minnekään. Tapasimme liian harvoin. Opettaja puuttui tapaamisista. Opiskelija puuttui tapaamisista. Yrittäjä ei enää ollut tapaamisissa mukana. Laite unohtui ottaa mukaan. Tuki oli puhtaasti teknistä. Asian omistajuus hämärtyi. Jäljellä oli vain materiaali, jota kaikki odottivat innoissaan. Eikä tuotettu materiaali ollut alunperinkään oppimisen tavoite, se on harvoin sitä muilla kuin viestinnän aloilla.
Vasta takaiskun kautta tarkasteltuna syyt epäonnistumiselle ovat täysin selkeitä, sillä samaan aikaan onnistuneessa hankkeessa olemme tehneet kaiken päin vastoin ja tuloksena on hieno prosessi, monipuolinen oppimiskokemus ja arvokkaita tuotoksia yrittäjälle.
Varmuuskopiointi - ÄLÄ koskaan UNOHDA sitä
Silloin kun oppimisprojektiin liittyy videoiden, kuvien tai muun digitaalisen materiaalin hyödyntämistä opitun näkyväksi tekemisessä VARMISTA AINA VARMUUSKOPIOIDEN OTTAMINEN. Jos materiaaleista on tarkoitus tehdä kokonaisuuksia vähitellen tietyn ajan kuluessa, vie niitä suoraan laitteelta tietokoneelle, käytä DropBox:ia, Google Drive:a, iCloudia, SkyDrivea tai muuta sinulle tuttua pilvipalvelua. Siten materiaalit ovat tallessa jos jollekin laitteistasi tapahtuukin jotain tai jos haluat muokata sitä eri laitteita vaihdellen. Tiedätkin varmaan tämän - mutta älä unohda!
Hyvän digitaalisuutta hyödyntävän oppimistoteutuksen kulmakivet
Näitä listoja löytyy varmasti kirjallisuudesta monia. Linkittelen niitä tekstini loppuun, kun tulevat vastaan. Tai linkitä sinä kommentteihin, jos tiedät hyviä. Nämä pohjautuvat nyt kuitenkin niihin kokemuksiin, joita Omniassa olen kohdannut näiden kolmen mobiilioppimisvuoteni aikana.
Muualla varmuuskopioinnista kerrottua:
Kun iOS-laitteen pääsykoodi on unohtunut, toimi näin
(Artikkeli on julkaistu myös toisessa blogissa)
(Artikkeli on julkaistu myös toisessa blogissa)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti