tiistai 13. toukokuuta 2014

Mobiililaitteiden käyttö osana työssäoppimista


Edupoli on mukana kansainvälisessä liikkuvuushankkeessa, jonka yhtenä teemana on mobiililaitteiden  hyödyntäminen osana työssäoppimista.  Olimme äskettäin tutustumiskäynnillä Espanjassa, jossa opiskelijat Suomesta, Isosta Britaniasta ja Espanjasta esittelivät heillä käytössä olevia mobiilisovelluksia osana omaa työssäoppimistaan. Me omassa oppilaitoksessamme olemme usein miettineet miten voisimme vielä enemmän hyödyntää mobiilia osana työssäoppimista, mutta esittelyjä seuratessa huomasin, että me oikeasti käytämme niitä huomattavasti enemmän britti opiskelijat tai opiskelijat Espanjasta.

Sekä Espanjassa, että Isossa Britaniassa käytössä oli oikeastaan vain opiskelijoiden omat älypuhelimet, joilla he ottivat valokuvia ja vierailivat oppilaitosten Moodlealustoilla. Moodlen kautta voitiin olla opettajaan yhteydessä ja saada päivitettyä tietoa oppilaitoksesta. Espanjalaiset täyttivät lisäksi Moodlen alustassa olevaa oppimisen päiväkirjaa, joka laski tarkasti työssäoppimisen ajan tunteina ja johon merkittiin tehdyt työtehtävät. Espanjalaiset opiskelijat myös käyttivät paljon ulkoisia linkkejä, joilta haettiin tietoa työssäoppimisjaksolla.

Ylpeänä esittelimme omaa,  aika laajakin tarjontaa mobiililaitteiden hyödyntämisestä osana työssäoppimista. Meillä on työssäoppimisjakson tehtävänä esimerkiksi ollut oman työssäoppimispaikan esittely, josta on sitten tehty kuvakertomus tai video ja, joka on sitten viety Edupolin omalle oppimisalustalle tai ryhmän omille omaan Facebook sivuille. Erilaisista työssäoppimispaikoista on sitten käyty verkkokeskustelua ja tehtyjen esitysten kautta päästy tutustumaan useisiin erilaisiin työssäoppimispaikkoihin.  Työssäoppimisen-  ja tutkintotilaisuuden suunnitelmia on ohjattu mobiililaitteiden kautta samoin on tehty työssäoppimisjakson arviointikeskusteluja. Lisäksi työpaikkaohjaajia sekä tutkintotilaisuuden arvioitsijoita on koulutettu tai heidän tietojaan on päivitetty verkon kautta käyttäen AC:tä. Mobiililaitteita on myös käytetty kuvakommunikoinnin apuna, niistä on kuunneltu selkokielisiä uutisia ja käytetty kommunikaattorina. Opiskelijamme ovat myös pitäneet oppimispäiväkirjaa nauhoittaen puheena omat päivän tapahtumat. Myös Bloggeria on päivitetty samoin ryhmän omia Facebook sivuja, jotka ovat toimineet mainiona vertaistukena ja yhteisöllisenä oppimispaikkana. Lisäksi mobiililaitteet antavat mainion mahdollisuuden tallentaa ja dokumentoida erilaisia työsuoritteita ja työssäoppimisentehtäviä työssäoppimisjaksolla.

Yhtenä tehtävänä tutustumiskäynnillä oli miettiä mahdollisia uusia keinoja käyttää mobiililaitteita työssäoppimisessa tai tulevassa työssä. Suomalaiset opiskelijat miettivät erilaisia mahdollisuuksia käyttää mobiililaitteita muistisairaiden, syrjäytymisuhan alla olevien, yksinäisten tai vuodepotilaiden näkökulmasta. Niistä kehittyi monta mainiota ideaa, joista opiskelijat tulevat tekemään omat lopputyönsä. Myös uusia mahdollisuuksia esimerkiksi GPS:n tai puhelimen jäljittämisohjelman käyttöön muistisairaiden, karkailevien henkilöiden nopeaan jäljittämiseen ideoitiin samoin hoitohenkilökunnalle taskussa kulkevassa älypuhelimessa mahdollisuutta sanella tai kirjoittaa reaaliaikaisesti potilaan / asiakkaan luona tehdyt toimenpiteet.

Aikuiskoulutuksessa vastassa on usein ennakkoluulot ja asenteet mobiililaitteiden käytöstä osana opetusta. Useat aikuisopiskelijat epäilevät omia taitojaan tai pelkäävät käyttää mobiililaitteita. Kun rima on ylitetty ja innostuksen sekä mahdollisuuksien siemen istutettu saadaan usein innostuneita ja innovatiivisia uusia mobiilaitteiden käyttäjiä.

perjantai 9. toukokuuta 2014

Sinustako biosankari? Lataa luonnonvara-alan mobiilipeli Play-kaupasta

logo2_PNG.png
Kuva: Teemu Ruippo / BioTrek
Luonnonvara-alalle on Mobiilisti-hankkeessa tuotettu mobiilipeli BioTrek. Pelissä valitaan oma pelihahmo sekä kerätään pisteitä kiertämällä neljä eri kampusta ja ratkaisten näillä opetettaviin aloihin (kestävä kehitys, maaseutuelinkeinot, maisema-suunnittelu ja puutarhatalous, metsätalous) liittyviä luonnonvara-alan tehtäviä. Peliä voi pelata mobiililla missä tahansa, mutta mikäli pelaaja innostuu käymään paikan päällä kampuksilla, hänen on mahdollisuus saada lisävinkkejä pelin tehtäviin tehtäväpisteistä.


Kuva: Teemu Ruippo / BioTrek
Peli on toteutettu yhteistyössä Hämeen ammattikorkeakoulun Biotalouden yksikön sekä Haaga-Helian kanssa. Pelin teknisestä toteutuksesta on vastannut Ville Vainio; peli on osa hänen Haaga-Helian opinnäytetyötään. Pelin tehtävät ovat tuottaneet HAMK Biotalouden opettajat ja opiskelijat. Pelihahmot ja pelikartat on piirtänyt HAMK Biotalouden Kestävän kehityksen opiskelija Teemu Ruippo. Peli pyritään jatkossa tuomaan myös muihin sovelluskauppoihin.


Ota ilo irti luonnonvara-alasta ja kokeile, kuinka pärjäät kisassa! Lataa BioTrek Android laitteeseesi Play-kaupasta

Peliin pääset tutustumaan myös Mobiilikesäkoulussa, jonne voit ilmoittautua vielä 12.5.

maanantai 5. toukokuuta 2014

Mobiilikesäkoulussa 2014: Täydennettyä todellisuutta ja virtuaaliympäristöjä!

Oppimisympäristöt laajenevat - ota haltuun täydennetyn todellisuuden mahdollisuudet tai luo itse virtuaaliympäristösi!
Täydennetyn todellisuuden keitaalla otat haltuun HAMKin Hannu Äystön ja AduSalin Mikko Liukkosen avulla mielenkiintoisia sovelluksia tuomaan oppimiseen uusia ulottuvuuksia ja pelillisyyden mahdollisuuksia. Mitä kaikkea ympäristössämme ‘leijuukaan’? Turun yliopiston Timo Korkalainen ja Saskyn Jarno Haapaniemi johdattavat sinut ajoneuvo-opetuksen ja historian kautta kokeilemaan ja saamaan uusia ideoita lisätyn todellisuuden käytännön toteutuksiin. Saatat myös päästä skannaamaan vaikka itsesi kolmiulotteiseksi malliksi HAMKin Leena Koskimäen ja Timo Niemelän avustuksella.
Virtuaaliympäristöihin sinut johdattavat SILC-hankkeen Pasi Mattila ja Tanja Ryymin. Jan-Olov Johansson ja Paula Wennberg opastavat virtuaalisen ohjelmoinnin saloihin ja Agropit OSKin Sami Rakkolaisen pisteellä pääset testailemaan virtuaalipuimuria mallinnetussa Mustialan ympäristössä.Mobiilikesäkoulussa opitaan yhdessä, hyvässä ja asiantuntevassa hengessä ja kahden päivän jälkeen mobiilireppusi on täynnä uusia ideoita. Tutustu tarkemmin eri pisteiden sisältöihin ja kesäkoulupäivien aikatauluihin täällä: http://www.mobiilikesakoulu.com/ohjelma ja ilmoittaudu mukaan osoitteessa http://www.mobiilikesakoulu.com/ilmoittautuminen-maksut 12.5. mennessä.

Mobiilikesäkoulu järjestetään 21.-22.5.2014 Tammelan Mustialassa.
Hinta: 195 e/2pv + majoitus, 120 e/1pv
Mobiilikesäkoulun 2014 järjestävät HAMK, Mobiilisti-hanke ja SILC-hanke
Twitter: @mkesakoulu
Facebook: Mobiilisti, Mobiilikesäkoulu

Tervetuloa!

Johanna Salmia, 050-5749555, johanna.salmia(at)hamk.fi
Outi Vahtila, 0500-121261, outi.vahtila(at)hamk.fi