keskiviikko 12. joulukuuta 2012

LuovaKävely - luo sinäkin taidetta liikkumalla!

Etätyöntekijöiden työskentely voi olla hyvin yksinäistä, jos ei työyhteisö osaa työskennellä yhteisöllisesti. HAMK Biotaloudessa on edistetty yhteisöllistä työskentelyä sisäisten kehittämishankkeiden avulla jo vuodesta 2007. Nyt yhä useampi työskentelee etänä, mutta on samalla läsnä kaikkien kollegojen jokapäiväisessä toiminnassa. Yksi haittapuoli kotona työskenteleville on se, ettei tarvitse mennä mihinkään aamulla. Nousee sängystä, tekee aamiaista ja aloittaa samantien työskentelyn, usein syöden aamiaisen samalla. Kahvitaukoja ei tarvitse sen kummemmin pitää, koska kahvia voi juoda työskennellessä. Sama toistuu lounastauolla.

Marraskuun 2012 lopussa päätimme, että nyt riittää tämä liiallinen yhteen menoon istuminen tietokoneen takana. Erityiseksi ongelmaksi koimme sen, että meidän ei tullut ulkoiltua juurikaan päivänvalossa. Päätimme ottaa tavaksi kävellä keskellä päivää - eri paikoissa, mutta yhdessä. Pari sääntöä ja ehtoa tehtiin kävelyyn - reipas kävely tehdään työpäivän aikana ja ulkona pitää olla valoisaa. Keskipäivä pidettiin hyvänä ajankohtana. Pohdittiin sitten, että kävelyn yhteydessä voisi tehdä töitäkin. Otimme testaukseen Sports-Tracker -ohjelman, joka toimii eri mobiililaitteissa.

Pian sitten keksimme, että voisimme yhdistää luovuuden työntekoon eli myös piirtää reittikuvioita ja jakaa kuvat. Kävelyn seurantaa varten perustimme yhteisen Google-taulukon, johon kirjaamme matkan pituuden, keston, kulutetun kilokalorimäärän matkan aikana - sekä linkin reitistä muodostuneelle kuvalle. Seuranta edistää kävelylle lähtemistä ja jos taulukossa on tyhjä päivä, painaa asia mieltä. Näin tulee lähdettyä vaikkapa työpäivän jälkeen kävelemään - pääasia on, ettei päivän rivi jää tyhjäksi.

Reitin tarkkuus perustuu satelliittien saatavuuteen ja esim. säätila vaikuttaa eli tarkkuus vaihtelee päivittäin. Alla olevissa esimerkeissä auringon säde on noin 40 m ja sydän kärjestä kaaren päähän noin 20 m. Kuvioiden piirtäminen on yllättävän vaikeaa ja siihen vaikuttaa paikkakunnan käytettävissä oleva reitistö. Kaupungissa voi helpommin suunnitella reitin katuja hyödyntäen; maalla isoja kuvioita voi piirtää esimerkiksi pelloille. Kuvioiden piirtämisessä voi hyödyntää Sports-Trackerin taukopainiketta.

Esimerkkejä GPS -taiteesta http://www.gps-art.org/

Haastamme sinut mukaan kävelemään ja luomaan kuvioita! Ole luova ja piirrä kävelemällä oma kuviosi ja jaa se Sports-Trackeriin - liitä sen jälkeen kuva kuviostasi Mobiilistin albumiin nimeltä Lenkki. Lähetä kuva osoitteeseen mobiilistihanke.picasa@picasaweb.com. Kirjoita aihekenttään albumin nimi Lenkki. Älä kirjoita tekstiä viestikenttään (ei toimi jos sinulla on automaattinen tietojen liittäminen sisäänrakennettu sähköpostijärjestelmään, esim. että järjestelmä liittää viestiisi aina sun nimi ja yhteystiedot).

Annika ja Johanna

4 kommenttia:

 1. Moro, saisko tähän vähän tarkempaa ohjeistusta? Miten saan kännykän Sports Trackerissa tallennettua lenkkini kuvana?

  VastaaPoista
 2. Kun olet kirjautunut palveluun eli sinulla on tunnukset, voit synkronoida kulkemasi reitin aina lopuksi nettiin. Siellä pääset katsomaan kaikki reittisi karttoineen ja muine tietoineen. Jos otat kuvia reitin tallennuksen aikana, nekin sykronoituvat palveluun.
  Olemme ottaneet kuvat reitistä perinteiseen tapaan ruutukaappauksina tietokoneen näytöltä.

  VastaaPoista
 3. Okka ja kiitti - tämän minäkin osasin.

  VastaaPoista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista