tiistai 11. joulukuuta 2012

Lepaalle puuhataan mobiiliälypuistoa

Mobiililaitteiden hyödyntämisestä puistoalueilla on keskusteltu nyt muutamia vuosia. Pohdinta kiteytyy siihen, että mitä informaatiota yleisistä puistoalueista voisi jakaa mobiililaitteiden avulla. Joitakin esimerkkejä jo maailmalta ja Suomestakin löytyy. HAMK:n Lepaan yksikössä aiheeseen herättiin viime keväänä mobiilikesäkoulussa eräällä rastilla, jossa esiteltiin wlan-lähetintä. Tähän lähettimeen voidaan ottaa yhteyttä älykännykällä ja näin selata lähettimen sisältämää tietoa. Laitteen esittelyn jälkeen heräsi välittömästi ajatus siitä, että nyt myös Lepaan oppilaitoksen alueelle on aika lanseerata mobiiliälypuisto, siis puisto, jossa mobiililaitteen avulla voidaan selata puistosta ja sen historiasta tietoa.

Lepaan älypuiston rakentaminen tapahtuu mobiilisti-hankkeessa ja työ aloitettiin kuluvan vuoden syksyllä. Jo heti alussa päätettiin, että älypuisto Lepaan tapauksessa tarkoittaa ainakin aluksi historiallisia paikkoja ja rakennuksia. Mobiililaitteisiin tietoa jaetaan kolmella eri tavalla:
  • GoogleMaps
  • Junaio
  • Laterna Vox (itsenäinen wlan-lähetin)

Älypuistoa on rakennettu muutama kuukausi ja tilanne on nyt se, että Laterna Vox -laitteeseen ladattava materiaali on saatu kerättyä kasaan. Laternan tieto sisältää kuvia, tekstiä ja äänitiedostoja. Laterna sijoitetaan Lepaan maamerkin Mamselli-tuulimyllyn läheisyyteen. Kuvat ja tekstit kertovat tuulimyllyn lähellä sijaitsevista rakennuksista ja alueista sekä niihin liittyvästä historiasta. Äänitteet sisältävät kertomuksia Lepaan historiasta. Kertojana on Erkki Ulamo Lepaalata.

Tässä vaiheessa projektia voi jo todeta, että materiaalien keräämiseen on kulunut enemmän aikaa kuin osasin kuvitella: kuvamateriaalin kerääminen, löydetyn tiedon muuntaminen lyhytsanaiseksi tekstiksi ja kertomuksien äänittäminen ja editointi. Kaikki materiaali on nyt kuitenkin kerätty ja lähettetty laitteen valmistajalle ja odottelemme, että saamme wlan-lähettimen vielä tämän vuoden aikana tänne Lepaalle. Varsinaisesti älypuisto "avataan" vasta ensi elokuussa Lepaa 12 -näyttelyn aikana. Kohderyhmänä älypuistolle ovat Lepaalla vierailevat henkilöt, mutta toinen ehkä se mielestäni tärkein kohderyhmä ovat kuntien ja seurakuntien sekä muut ulkoalueiden ylläpitäjät, jotka haluavat laajentaa ulkoalueiden käyttöä mobiililaitteisiin. Ajatus siis on, että Lepaan älypuisto toimii esimerkkinä siitä, mitä ja miten ulkoalueista voidaan välittää tietoa mobiililaitteisiin.

2 kommenttia:

  1. Todella hienoa !! Upea idea yhdistää kaunista luontoa ja mobiililaitteita.

    Voisiko Lepaalle saada kasvien tunnistamiseen liittyviä linkkejä? Olisi hienoa jos Lepaalla olisi mahdollisuus esimerkiksi pelata (suunnistus, geotags, tms. ) ja saada samalla tietoa alueen kasveista.

    Myös hankkeen linkitys Virtuaalipolulle / Häme Wikiin jollain tavalla olisi hienoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kommentista. Meillä on jo testattu kasvien tunnistamista mobiililaitteilla ja puuvartisista kasveista on rakennettu puuatlasta, joka julkaistaan myöhemmin jollakin sovelluksella. Älypuiston rakentaminen aloitettiin varovaisesti ja alueen historia tuli aiheeksi, koska siitä oli jo olemassa valmista materiaalia.

      Lepaan älypuisto voidaan varmaankin liittää Hämeen Wikiin jahka se saadaan sellaiseksi, että sitä voidaan esitellä.

      Poista